In 2023 zijn wij met 25% minder co2-uitstoot de meest duurzame regio van Nederland.
Ons hoogste doel is energieneutraliteit. Een grote ambitie. En een noodzakelijke. Wie alleen al kijkt naar ‘Groningen’ weet: er is geen tijd te verliezen! Daarom is energietransitie topthema in onze agenda. Onze missie is immers energieneutraliteit in 2030. Op weg hiernaartoe zetten we een belangrijke tussenstap in 2023 en maken vervolgens de balans op.
Top 6 ambities Energietranistie:
Lees ook meer over de ambities en doelen in de Agenda Cleantech Regio 2019-2023 (pdf)
In 2021 organiseert de Cleantech Regio kennissessies Warmtenetten. Aan bod komen onderwerpen als financiering, wet- en regelgeving, de energiemix, het betrekken van bewoners en de warmtebronnen strategie.
Ook in de toekomst willen wij fijn kunnen leven, werken en wonen in onze regio. Daarom werken we aan een economisch sterke én schone Cleantech Regio.
In de Agenda Energietransitie Cleantech Regio (2016) staat hoe wij de energietransitie vormgeven.
Word ook Energieke Cleantech Regio-deelnemer. Ontdek hoe je bij jouw bedrijfspand energiebesparing kunt realiseren en zelf energie kunt opwekken.
Innovatie ontstaat waar meerdere branches en disciplines elkaar ontmoeten. Dat gebeurt in transitiearena’s. ‘Innovators’ werken de transitiepaden uit onze Agenda Energietransitie verder uit.
Hotels, restaurants, winkels en kantoren in de regio: allemaal kunnen zij meedoen met de MKB Energy check-up. Die bestaat uit een gratis scan en advies over energiebesparing.
Alle bedrijfspanden voldoen aan de Wet milieubeheer
Transform 1.0 is het nieuwe, integrale, bovenregionale programma voor verduurzaming van woonwijken. De ingredienten: financiele arrangementen, een investeringsplatform en ‘regelruimte’. Voor bedrijventerreinen ontwikkelen we een soortgelijke gebiedsaanpak.
En 50% van alle bedrijven en instellingen heeft laadpunten voor elektrisch vervoer. Onze mobiliteit moet schoner. Vanuit het bestaande programma Slim en Schoon Reizen doen we al veel. We versnellen en intensiveren onze aanpak.
(ten opzichte van 2004) Onze grootste energieverbruikers zijn bedrijven. Deze motoren van onze regionale economie moeten ook in de toekomst over voldoende (duurzame) energie beschikken. Hier zorgen we voor door energiebesparing, hergebruik van warmte, biomassa en afval en opwekking van duurzame energie. Een belangrijke sector in onze regio is de papierindustrie in Eerbeek en Loenen.
Minimaal 3 grootschalige initiatieven gerealiseerd voor opwekking van duurzame energie in de Cleantech A1 zone. Willen we energieneutraal worden, dan is alleen energie besparen niet voldoende. We moeten ook duurzame energie opwekken. Waar, hoe en hoeveel energie dat opbrengt, staat in het regionaal realisatieprogramma 2018-2023 (in 2018 klaar).
Onderzoek naar (en stimuleren van) alternatieven zoals geothermie in Apeldoorn en Brummen, waterstofproductie en synthetisch gas
Welke stappen zijn nodig om te komen tot een haalbare businesscase voor een warmtenetproject. Hoe...
Het Startteam van Nieuwe Energie Overijssel (NEO) helpt bedenkers, ontwikkelaars, producenten en...
In Overijssel wordt 87,4 megawatt aan windenergie gerealiseerd. Daarmee is het doel van 85,5...
De Regio Deal is van start. Donderdag 17 december zijn tijdens een online kick-off bijeenkomst...