coronaodnersteuning

Circulaire Economie

Met gemeente Apeldoorn en de Economische Alliantie Apeldoorn maakt de Cleantech Regio het circulaire programma van CIRCLES en Cirkelstad Apeldoorn mogelijk. Aanhaken bij Cirkelstad – hét platform voor koplopers in de circulaire en inclusieve bouwsector - gaat Apeldoorn en de regio veel opleveren.

Cirkelstad is een platform en netwerk waarin je kennis en ervaringen over circulair werken kunt delen. Via partnerschappen met steden in Nederland werkt Cirkelstad aan steden zonder afval én zonder uitval.

Doel is materialen die vrijkomen bij sloop, renovatie of beheer van gebouwen terug te brengen in de kringloop – die worden toegepast in nieuwe producten. Het werk dat daarbij komt kijken, wordt gedaan met mensen uit de stad. Zij komen met inspiratie over hoe zij willen wonen, initiëren wijkactiviteiten of doen mee in leer- en werkplekken.

Regionale uitstraling

Apeldoorn doet als partner als eerste gemeente in de Cleantech Regio mee – en betrekt ook Deventer en Zutphen bij het circulaire netwerk in de regio. Als partner van Cirkelstad kan Apeldoorn meedoen in landelijke netwerken en zo kennis vergroten over circulair bouwen en slopen. Ook andere thema’s komen in Cirkelstad aan bod: interieur, groen, water, energie of voeding.

Samen met CIRCLES – het regionale platform in Oost-Nederland dat de overgang naar een circulaire economie ondersteunt – start Apeldoorn met een circulair programma. Onderdeel daarvan is met inzet van een zogenoemde aanjager – ‘de regiospinner’ – een community of practice (COP) te starten.

De community organiseert bijeenkomsten en gaat acht tot tien partners werven die aan de slag gaan met circulair werken. In Apeldoorn gebeurt dat niet alleen in de bouw, maar ook in de maakindustrie. Zo wil Apeldoorn nieuwe circulaire ketens creëren, en circulair werken als een olievlek verspreiden.

Meedoen in landelijk netwerk

De regionale spinner doet mee in het landelijke en regionale spinnersoverleg van Cirkelstad waardoor de Cleantech Regio profiteert van landelijke kennis en best practices en ook leert van steden zoals Arnhem, Nijmegen en regio’s als de Achterhoek.

Meer informatie

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Hans Bilsen, Business Developer Cleantech Regio: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06 2606 4989. Of regiospinner Barbara Middelhof: +31 6 23 40 63 23‬, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 

Lees meer over Cirkelstad en andere duurzame initiatieven in de regio in het online overzicht.  

 

 

Ambities & doelen Circulaire Economie

In 2020 33% minder huishoudelijk afval

Nergens anders in Nederland wordt huishoudelijk afval zó goed gescheiden als in de Cleantech Regio. Toch kan de hoeveelheid restafval nog verder omlaag. In 2020 gaan we voor 33% minder huishoudelijk restafval en in 2030 zelfs naar maximaal 10 kilo restafval per inwoner per jaar.

2021 De Mars in Zutphen circulair bedrijventerrein

In 2021 is De Mars in Zutphen als eerste in Nederland een circulair bedrijventerrein, daarna volgen meer terreinen in de regio. De bedrijven willen hier o.a. een grondstoffenbank voor weg- en waterbouw realiseren.

Maakbedrijven werken aan gesloten grondstoffenkringloop

Onze regio kent veel slimme maakindustrie die nóg slimmer kan zijn door meer circulair te produceren. Gemeenten gaan (meer) circulair inkopen. Deze brede impuls voor een circulaire economie faciliteren we vanuit het programma CIRCLES en het te realiseren Centrum voor Circulair Ondernemen.

Eerbeek heeft duurzaam logistiek centrum voor de papierindustrie

Sinds 350 jaar is de papierindustrie sterk in onze regio. Eerbeek is de papierhoofdstad van Europa en ook in Loenen, Apeldoorn en Deventer vind je papierbedrijven. Deze zijn al grotendeels circulair, maar hoe kunnen ze meer waarde halen uit biobased grondstoffen?

Verdubbeling arbeidsplaatsen Deventer Open Innovatie Centrum

AkzoNobel ontwikkelt met gemeente Deventer en provincie Overijssel het Deventer Open Innovatie Centrum (DOIC). Dit biedt starters in chemiesector mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en het lab kan chemische processen helpen optimaliseren. 

Wij verwaarden reststoffen van ons huishoudelijk afval

We ‘verwaarden’ reststromen van textiel, organisch materiaal, luiers, elektronica en plastic.

Nieuws Circulaire Economie

Lees meer...

Lees meer...

Lees meer...

Lees meer...

Aanmelden nieuwsbrief

Over Cleantech Regio