Circulaire Economie

Publicaties:

Download de flyer CIRCO-tracks

Verken circulaire businesskansen voor jouw organisatie. Tijdens de driedaagse CIRCO-tracks leren deelnemende bedrijven hoe ze nieuwe producten en diensten circulair kunnen ontwerpen én winstgevend kunnen maken.

De Provincie Overijssel biedt 100 productiebedrijven de mogelijkheid om deel te nemen aan een CIRCO Track. Daarvoor werkt de Provincie Overijssel nauw samen met de Cleantech Regio en onder andere OostNL, Kennispoort Regio Zwolle, Novel-T, Polymer Science Park, Stichting Pioneering, Green Business Club Twente, FME en de Metaalunie.

Product en service combinatie
In een circulaire economie kijk je verder dan ‘morgen klaar’. De winst van een product zit niet meer alleen in het produceren en verkopen. Dan begint het pas. Rondom de Product Life Cycle kan op vele manieren waarde worden gecreëerd voor zowel het bedrijf, de gebruikers en de leefomgeving. Denk bijvoorbeeld aan het hergebruik van producten en materialen, statiegeld en leaseconstructies, het verminderen van het gebruik van fossiele grondstoffen of het verduurzamen van je productieproces. Hierdoor ontstaan nieuwe uitdagingen en businesskansen voor organisaties. Daarbij staan nieuwe vormen van waardeketens en modellen op het niveau van het (product)ontwerp en het bijbehorende businessmodel centraal.

 


Workshop Track Smart Building & Infra

18 april, 9 en 23 mei

De Gasfabriek Deventer, 9:00 - 18:00 uur


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor dit driedaags programma en leer hoe je nieuwe producten en diensten circulair kunt ontwerpen én winstgevend kunt maken. 

  • 18 april: Initiatie workshop
    Duik dieper in het gedachtegoed van de circulaire economie. Samen met andere bedrijven en ontwerpers breng je waardevernietiging in de huidige keten in beeld. Per organisatie worden de circulaire kansen geïdentificeerd en geselecteerd.
  • 9 mei: Ideate workshop
    Je werkt de meest kansrijke circulaire propositie uit met de circulaire design-methoden en businessmodellen uit het boek ‘Products that Last’. Dit resulteert in een circulaire klantpropositie met een businessmodel, product (re)design en aanvullende diensten.
  • 23 mei: Implement workshop
    Welke veranderingen zijn nodig om de circulaire propositie te implementeren? Deze toets je op haalbaarheid en plot je in een implementatie-roadmap: wanneer gebeurt wat en met wie? Je sluit de CIRCO Track af met een pitch.

Voor wie

De track Smart Building & Infra is bedoeld voor bedrijven in de bouw en infra, die kansen zien om delen van hun productie circulair te maken. CIRCO-Tracks bestaan uit drie eendaagse workshops voor twee personen per deelnemende organisatie, bij voorkeur met een technisch en management profiel. Je maakt kennis met de principes van circulaire economie en je onderzoekt samen met experts de kansen voor jouw organisatie. Je gaat aan de slag met een analyse van waardeverlies in jouw productie. Per stap analyseer je hoe je dit verlies kunt verminderen. Het resultaat is een implementatieplan voor jouw organisatie. Daarnaast krijg je toegang tot concreet bruikbare kennis en tools en sluit je aan bij een netwerk van professionals om opschaling te realiseren en inspiratie en kennis te (blijven) delen.

De kosten voor deelname aan de drie workshops zijn €500,- per bedrijf voor twee personen. De reguliere prijs bedraagt €2000,- ex. btw. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel. 

Meer informatie en aanmelden

Wil je meer weten en/ of aanmeden? Neem contact op met Hans Bilsen, Business Developer Cleantech Regio, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06 2606 4989.

Deze CIRCO-track wordt georganiseerd in samenwerking met CIRCO en de provincie Overijssel. 

Ambities & doelen Circulaire Economie

In 2020 33% minder huishoudelijk afval

Nergens anders in Nederland wordt huishoudelijk afval zó goed gescheiden als in de Cleantech Regio. Toch kan de hoeveelheid restafval nog verder omlaag. In 2020 gaan we voor 33% minder huishoudelijk restafval en in 2030 zelfs naar maximaal 10 kilo restafval per inwoner per jaar.

2021 De Mars in Zutphen circulair bedrijventerrein

In 2021 is De Mars in Zutphen als eerste in Nederland een circulair bedrijventerrein, daarna volgen meer terreinen in de regio. De bedrijven willen hier o.a. een grondstoffenbank voor weg- en waterbouw realiseren.

Maakbedrijven werken aan gesloten grondstoffenkringloop

Onze regio kent veel slimme maakindustrie die nóg slimmer kan zijn door meer circulair te produceren. Gemeenten gaan (meer) circulair inkopen. Deze brede impuls voor een circulaire economie faciliteren we vanuit het programma CIRCLES en het te realiseren Centrum voor Circulair Ondernemen.

Eerbeek heeft duurzaam logistiek centrum voor de papierindustrie

Sinds 350 jaar is de papierindustrie sterk in onze regio. Eerbeek is de papierhoofdstad van Europa en ook in Loenen, Apeldoorn en Deventer vind je papierbedrijven. Deze zijn al grotendeels circulair, maar hoe kunnen ze meer waarde halen uit biobased grondstoffen?

Verdubbeling arbeidsplaatsen Deventer Open Innovatie Centrum

AkzoNobel ontwikkelt met gemeente Deventer en provincie Overijssel het Deventer Open Innovatie Centrum (DOIC). Dit biedt starters in chemiesector mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en het lab kan chemische processen helpen optimaliseren. 

Wij verwaarden reststoffen van ons huishoudelijk afval

We ‘verwaarden’ reststromen van textiel, organisch materiaal, luiers, elektronica en plastic.

Nieuws Circulaire Economie

Lees meer...

Lees meer...

Lees meer...

Lees meer...

Aanmelden nieuwsbrief

Over Cleantech Regio