• Samen naar een
    schone toekomst

Energietransitie

Ons hoogste doel is energieneutraliteit. Een grote ambitie. En een noodzakelijke. Wie alleen al kijkt naar ‘Groningen’ weet: er is geen tijd te verliezen! Daarom is energietransitie topthema in onze agenda. Onze missie is immers energieneutraliteit in 2030. Op weg hiernaartoe zetten we een belangrijke tussenstap in 2023 en maken vervolgens de balans op.


Top 6 ambities Energietranistie:

  • Alle bedrijfspanden voldoen aan de Wet milieubeheer
  • 30.000 woningen van het aardgas af
  • 25 - 50 Kton CO2 minder aan fossiele kilometers - 50% van alle bedrijven en instellingen heeft laadpunten voor elektrisch vervoer
  • 50% minder energieverbruik in de papierindustrie in 2020 (ten opzichte van 2004)
  • Minimaal 3 grootschalige initiatieven gerealiseerd voor opwekking van duurzame energie in de Cleantech A1 zone
  • Onderzoek naar (en stimuleren van) alternatieven zoals geothermie in Apeldoorn en Brummen, waterstofproductie en synthetisch gas

Lees ook meer over de ambities en doelen in de Agenda Cleantech Regio 2019-2023 (pdf)

Projecten

Ambities & doelen Energietransitie

Alle bedrijfspanden voldoen aan de Wet milieubeheer

Alle bedrijfspanden voldoen aan de Wet milieubeheer

30.000 woningen van het aardgas af

Transform 1.0 is het nieuwe, integrale, bovenregionale programma voor verduurzaming van woonwijken. De ingredienten: financiele arrangementen, een investeringsplatform en ‘regelruimte’. Voor bedrijventerreinen ontwikkelen we een soortgelijke gebiedsaanpak.

25 - 50 Kton CO2 minder aan fossiele kilometers

En 50% van alle bedrijven en instellingen heeft laadpunten voor elektrisch vervoer. Onze mobiliteit moet schoner. Vanuit het bestaande programma Slim en Schoon Reizen doen we al veel. We versnellen en intensiveren onze aanpak.

50% minder energieverbruik in de papierindustrie in 2020

(ten opzichte van 2004) Onze grootste energieverbruikers zijn bedrijven. Deze motoren van onze regionale economie moeten ook in de toekomst over voldoende (duurzame) energie beschikken. Hier zorgen we voor door energiebesparing, hergebruik van warmte, biomassa en afval en opwekking van duurzame energie. Een belangrijke sector in onze regio is de papierindustrie in Eerbeek en Loenen.

Opwekking van duurzame energie Cleantech A1 zone

Minimaal 3 grootschalige initiatieven gerealiseerd voor opwekking van duurzame energie in de Cleantech A1 zone.  Willen we energieneutraal worden, dan is alleen energie besparen niet voldoende. We moeten ook duurzame energie opwekken. Waar, hoe en hoeveel energie dat opbrengt, staat in het regionaal realisatieprogramma 2018-2023 (in 2018 klaar). 

Onderzoek naar (en stimuleren van) alternatieven

Onderzoek naar (en stimuleren van) alternatieven zoals geothermie in Apeldoorn en Brummen, waterstofproductie en synthetisch gas

Nieuws Energietransitie

27-09-2021

Bezoek de Achterhoekse Waterstofdagen op 8 en 9 oktober

Op vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober 2021 vinden de Achterhoekse Waterstofdagen plaats. Dit event is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in waterstof en schone energie. Op het terrein van voetbalclub De Graafschap in Doetinchem zijn tientallen innovatieve voertuigen op waterstof te bekijken. De techniek achter waterstof wordt uitgelegd en ook zijn er interessante lezingen.

Lees meer

23-09-2021

Cleantech Regio gastgever voor Regio Deal lab Governance

In 2020 is de Regio Deal Cleantech Regio vastgesteld; een samenwerking tussen het Rijk, provincies Gelderland en Overijssel, gemeenten, ondernemers en onderwijsinstellingen. Enkele keren per jaar komen vertegenwoordigers van alle 30 Regio Deals in Nederland bij elkaar. Vorige week ontving Cleantech Regio vertegenwoordigers van de andere 29 Regio Deals bij NewTechPark in Apeldoorn.

Lees meer

23-08-2021

IJsselbiënnale 2021: Nog twee weken om de kunstwerken te zien

Heb jij de IJsselbiënnale al bezocht? Je hebt nog tot en met 18 september de kans om deze internationale kunstroute langs de IJssel te bezoeken. Het thema van deze tweede editie is de impact van klimaatverandering op het landschap. In deze laatste weken is er nog een congres, een kleinschalig festival én de IJsselbiënnale was ook op tv.

Lees meer

23-08-2021

Duurzaamheidscentrum organiseert eerste Klimaatforum in Deventer

Zaterdag aanstaande, 28 augustus, wordt in Deventer het eerste Klimaatforum gehouden. Van 14:00 tot 17:00 uur kun je live meedoen in de Lebuinuskerk of via de livestream online meekijken, chatten, inspiratie opdoen of nieuwe contacten leggen. Aanmelden voor online deelname kan nog!

Lees meer

13-07-2021

Landelijk waterstofnetwerk in de maak met HighWay27

Nederland krijgt een landelijk waterstofnetwerk. De bestaande gasleidingen worden klaargemaakt voor het transport van waterstof. Dat kondigde staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat aan in reactie op het rapport HyWay27. Dit rapport concludeert dat het haalbaar, veilig en kostenefficiënt is om bestaande gasleidingen te hergebruiken voor waterstof. Een steun in de rug voor projecten in de Cleantech Regio.

Lees meer

09-07-2021

Podcast: Transition Talk bespreekt de energietransitie

Accenture heeft een serie podcasts gemaakt over verschillende elementen van de energietransitie. In deze zogenaamde Transition Talks wordt met vooraanstaande experts uit diverse sectoren gesproken over onder meer waterstof, warmtenetwerken en energie flexibiliteit.

Lees meer