• Samen naar een
    schone toekomst

Circulaire Economie

Ondernemen en innoveren met een duurzaam businessmodel en (her)gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Dat is goed voor het milieu én onze economie. Onze regio kent al veel mooie circulaire voorbeelden. Onze circulaire economie ontwikkelt zich dankzij ‘smart & sustainable industries’. We richten ons al op de maakindustrie en daar komen agrofood, de papierindustrie, chemie en reststoffenverwerkers bij.


Top 6 ambities Circulaire Economie

  • in 2020 33% minder huishoudelijk afval
  • in 2021 is De Mars in Zutphen als eerste in Nederland een circulair bedrijventerrein, daarna volgen meer terreinen in de regio
  • 50% van onze maakbedrijven werkt aan een gesloten grondstoffenkringloop en verbetert zichzelf permanent
  • Eerbeek heeft een duurzaam logistiek centrum voor de papierindustrie
  • Deventer Open Innovatie Centrum verdubbelt arbeidsplaatsen naar 650
  • Wij verwaarden reststoffen van ons huishoudelijk afval

Lees meer over de ambities en doelen in de Agenda Cleantech Regio 2019-2023 (pdf)

Projecten

Ambities & doelen Circulaire Economie

In 2020 33% minder huishoudelijk afval

Nergens anders in Nederland wordt huishoudelijk afval zó goed gescheiden als in de Cleantech Regio. Toch kan de hoeveelheid restafval nog verder omlaag. In 2020 gaan we voor 33% minder huishoudelijk restafval en in 2030 zelfs naar maximaal 10 kilo restafval per inwoner per jaar.

2021 De Mars in Zutphen circulair bedrijventerrein

In 2021 is De Mars in Zutphen als eerste in Nederland een circulair bedrijventerrein, daarna volgen meer terreinen in de regio. De bedrijven willen hier o.a. een grondstoffenbank voor weg- en waterbouw realiseren.

Maakbedrijven werken aan gesloten grondstoffenkringloop

Onze regio kent veel slimme maakindustrie die nóg slimmer kan zijn door meer circulair te produceren. Gemeenten gaan (meer) circulair inkopen. Deze brede impuls voor een circulaire economie faciliteren we vanuit het programma CIRCLES en het te realiseren Centrum voor Circulair Ondernemen.

Eerbeek heeft duurzaam logistiek centrum voor de papierindustrie

Sinds 350 jaar is de papierindustrie sterk in onze regio. Eerbeek is de papierhoofdstad van Europa en ook in Loenen, Apeldoorn en Deventer vind je papierbedrijven. Deze zijn al grotendeels circulair, maar hoe kunnen ze meer waarde halen uit biobased grondstoffen?

Verdubbeling arbeidsplaatsen Deventer Open Innovatie Centrum

AkzoNobel ontwikkelt met gemeente Deventer en provincie Overijssel het Deventer Open Innovatie Centrum (DOIC). Dit biedt starters in chemiesector mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en het lab kan chemische processen helpen optimaliseren. 

Wij verwaarden reststoffen van ons huishoudelijk afval

We ‘verwaarden’ reststromen van textiel, organisch materiaal, luiers, elektronica en plastic.

Nieuws Circulaire Economie

14-09-2022

Finale Challenge Week en start Stimuleringsfonds: maak het mee

In de week van 26 tot 30 september werken bedrijven en studenten van Saxion samen aan oplossingen voor concrete circulaire uitdagingen. Vier challenges staan in deze tweede Challenge Week Circulaire Fabrieken centraal. De resultaten worden gepitcht op vrijdagmiddag en dan gaat ook het Stimuleringsfonds Circulaire Fabrieken open. En jij kunt daarbij zijn. 

Lees meer

09-09-2022

Dát is nog eens recyclen: Saxion maakt kledingstuk van rivierplastics

Rivierplastic dat in Zwolle uit de IJssel is gehaald, vervolgens in Enschede wordt verwerkt en straks in Zutphen als kleding in de winkel hangt. Als het even meezit, wordt die droom in 2023 werkelijkheid. Het is Saxion en partners gelukt het hele traject 'van petfles tot blouse' te doorlopen. Tijdens de opening van het academisch jaar droeg Anka Mulder, voorzitter van college van bestuur van Saxion, de eerste blouse gemaakt van rivierplastic. 

Lees meer

05-09-2022

Circulaire Fabrieken: Denk mee met Challenge Week 2

Van 26 tot en met 30 september is de tweede Challenge Week Circulaire Fabrieken. Er zijn vier challenges die tijdens deze week op zoek gaan naar een oplossing. Heb jij kennis, een circulair product of een innovatief idee waarmee je één van de vier bedrijven verder kunt helpen? Meld je dan uiterlijk 7 september aan voor de Challenge Week Circulaire Fabrieken en maak kans op nieuwe business of productieve samenwerkingen voor jouw onderneming.

Lees meer

29-08-2022

'Daadkracht en concrete projecten in nieuwe uitvoeringsagenda'

Er gebeurde veel in de eerste helft van 2022. Daarom blikken we terug op het afgelopen halfjaar met onze best gelezen berichten. Vandaag Arko van Brakel directeur bij Cleantech Regio en secretaris-directeur Ineke Lijnema van de Regio Stedendriehoek die recent in een interview vertelden over de verandering die ze in gang hebben gezet. ‘In de nieuwe Uitvoeringsagenda formuleren we geen onhaalbare doelen, maar benoemen we zo concreet mogelijke projecten. Een nieuw investeringsplatform kan die projecten mogelijk financieren.’

Lees meer

22-08-2022

Auping won Overijsselse Circulaire Innovatie Top 2022 met circulair matras

Er gebeurde veel in de eerste helft van 2022. Daarom blikken we terug op het afgelopen halfjaar met onze best gelezen berichten. Vandaag is dat de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20 die in februari plaats vond tijdens de Nationale Week van de Circulaire Economie. De juryprijs werd dit jaar gewonnen door Koninklijke Auping met haar circulair matras en de publieksprijs ging naar WEBO Kozijnen voor een circulair kozijn. 

Lees meer

04-08-2022

De kunst van samenwerken

Na ruim een half jaar als business developer circulaire economie bij Cleantech Regio verwonder ik mij soms nog steeds over de hoeveelheid projecten, ondernemers en ontwikkelingen op circulair gebied. Wat gebeurt er toch veel in de regio en wat wordt er op veel vlakken goed samengewerkt!

Lees meer