• Samen naar een
    schone toekomst

Circulaire Economie

Ondernemen en innoveren met een duurzaam businessmodel en (her)gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Dat is goed voor het milieu én onze economie. Onze regio kent al veel mooie circulaire voorbeelden. Onze circulaire economie ontwikkelt zich dankzij ‘smart & sustainable industries’. We richten ons al op de maakindustrie en daar komen agrofood, de papierindustrie, chemie en reststoffenverwerkers bij.


Top 6 ambities Circulaire Economie

  • in 2020 33% minder huishoudelijk afval
  • in 2021 is De Mars in Zutphen als eerste in Nederland een circulair bedrijventerrein, daarna volgen meer terreinen in de regio
  • 50% van onze maakbedrijven werkt aan een gesloten grondstoffenkringloop en verbetert zichzelf permanent
  • Eerbeek heeft een duurzaam logistiek centrum voor de papierindustrie
  • Deventer Open Innovatie Centrum verdubbelt arbeidsplaatsen naar 650
  • Wij verwaarden reststoffen van ons huishoudelijk afval

Lees meer over de ambities en doelen in de Agenda Cleantech Regio 2019-2023 (pdf)

Projecten

Ambities & doelen Circulaire Economie

In 2020 33% minder huishoudelijk afval

Nergens anders in Nederland wordt huishoudelijk afval zó goed gescheiden als in de Cleantech Regio. Toch kan de hoeveelheid restafval nog verder omlaag. In 2020 gaan we voor 33% minder huishoudelijk restafval en in 2030 zelfs naar maximaal 10 kilo restafval per inwoner per jaar.

2021 De Mars in Zutphen circulair bedrijventerrein

In 2021 is De Mars in Zutphen als eerste in Nederland een circulair bedrijventerrein, daarna volgen meer terreinen in de regio. De bedrijven willen hier o.a. een grondstoffenbank voor weg- en waterbouw realiseren.

Maakbedrijven werken aan gesloten grondstoffenkringloop

Onze regio kent veel slimme maakindustrie die nóg slimmer kan zijn door meer circulair te produceren. Gemeenten gaan (meer) circulair inkopen. Deze brede impuls voor een circulaire economie faciliteren we vanuit het programma CIRCLES en het te realiseren Centrum voor Circulair Ondernemen.

Eerbeek heeft duurzaam logistiek centrum voor de papierindustrie

Sinds 350 jaar is de papierindustrie sterk in onze regio. Eerbeek is de papierhoofdstad van Europa en ook in Loenen, Apeldoorn en Deventer vind je papierbedrijven. Deze zijn al grotendeels circulair, maar hoe kunnen ze meer waarde halen uit biobased grondstoffen?

Verdubbeling arbeidsplaatsen Deventer Open Innovatie Centrum

AkzoNobel ontwikkelt met gemeente Deventer en provincie Overijssel het Deventer Open Innovatie Centrum (DOIC). Dit biedt starters in chemiesector mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en het lab kan chemische processen helpen optimaliseren. 

Wij verwaarden reststoffen van ons huishoudelijk afval

We ‘verwaarden’ reststromen van textiel, organisch materiaal, luiers, elektronica en plastic.

Nieuws Circulaire Economie

25-04-2022

Nog 3 dagen om je in te schrijven voor de Achterhoek Open Innovatieprijs

Heb jij een kansrijk en vernieuwend idee voor een product of dienst? Is dit idee gericht op meervoudige waardecreatie? En levert het een bijdrage aan de circulaire economie? Schrijf je dan nu in voor de Achterhoek Open Innovatieprijs 2022. Iedereen kan meedoen en inschrijven kan nog tot en met woensdag 27 april.

Lees meer

08-04-2022

Geef je circulaire ambities een boost tijdens Meet & Match

Heb jij circulaire ambities voor jouw onderneming of bedrijf geformuleerd? Maar loop je bij de uitvoering tegen uitdagingen aan?​ Doe dan mee met de (hybride) Meet & Match woensdag 13 april 2022 en leg jouw circulaire ondernemersvraagstuk voor aan de experts van Het Versnellingshuis.

Lees meer

25-03-2022

Circulaire Fabrieken investeert 25.000 euro in kennis en onderzoek

Vier circulaire ambities van innovatieve bedrijven in de Cleantech Regio stonden vorige week centraal tijdens de eerste Challenge Week. Deze week werd georganiseerd door het projectteam van het Regio Deal-project Circulaire Fabrieken. Vier bedrijven met een circulaire challenge werden in contact gebracht met studenten van Saxion en bedrijven met specifieke kennis of mogelijk oplossing.

Lees meer

16-03-2022

Talent Award en Cleantech Battle geven jongeren een podium

‘Geef jongeren met een innovatief idee op het gebied van duurzaamheid of schone technologie een groter podium dan het klaslokaal’. Dat is het idee van de Talent Award en Cleantech Battle. De inschrijving voor de Talent Award loopt en scholieren van vmbo, havo en vwo kunnen hun werkstuk of projectverslag insturen tot 22 maart.

Lees meer

16-03-2022

Auping verandert branche met ’s werelds eerste circulaire matras

Elk jaar worden er in Europa zo’n 35 miljoen matrassen afgedankt. ‘Dat moet anders’ vond Auping uit Deventer. Het bedrijf ontwikkelde het eerste circulaire matras ter wereld en won recent de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20. ‘We zijn pionier, maar geloven dat de branche ons volgt,’ aldus Wouter Dijkman van Auping.

Lees meer

02-03-2022

Science Café over duurzaam textiel op 9 maart

De textielindustrie vervuilt sterk: we kopen steeds meer kleding en gooien die steeds sneller weg. Jan Mahy, lector aan de Saxion Hogeschool, is nauw betrokken bij een onderzoek naar duurzamer textiel en betere recycling. Hij vertelt tijdens het Science Café op woensdag 9 maart waar we staan op het gebied van textielrecycling.

Lees meer