• Samen naar een
    schone toekomst

Circulaire Economie

Ondernemen en innoveren met een duurzaam businessmodel en (her)gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Dat is goed voor het milieu én onze economie. Onze regio kent al veel mooie circulaire voorbeelden. Onze circulaire economie ontwikkelt zich dankzij ‘smart & sustainable industries’. We richten ons al op de maakindustrie en daar komen agrofood, de papierindustrie, chemie en reststoffenverwerkers bij.


Top 6 ambities Circulaire Economie

  • in 2020 33% minder huishoudelijk afval
  • in 2021 is De Mars in Zutphen als eerste in Nederland een circulair bedrijventerrein, daarna volgen meer terreinen in de regio
  • 50% van onze maakbedrijven werkt aan een gesloten grondstoffenkringloop en verbetert zichzelf permanent
  • Eerbeek heeft een duurzaam logistiek centrum voor de papierindustrie
  • Deventer Open Innovatie Centrum verdubbelt arbeidsplaatsen naar 650
  • Wij verwaarden reststoffen van ons huishoudelijk afval

Lees meer over de ambities en doelen in de Agenda Cleantech Regio 2019-2023 (pdf)

Projecten

Ambities & doelen Circulaire Economie

In 2020 33% minder huishoudelijk afval

Nergens anders in Nederland wordt huishoudelijk afval zó goed gescheiden als in de Cleantech Regio. Toch kan de hoeveelheid restafval nog verder omlaag. In 2020 gaan we voor 33% minder huishoudelijk restafval en in 2030 zelfs naar maximaal 10 kilo restafval per inwoner per jaar.

2021 De Mars in Zutphen circulair bedrijventerrein

In 2021 is De Mars in Zutphen als eerste in Nederland een circulair bedrijventerrein, daarna volgen meer terreinen in de regio. De bedrijven willen hier o.a. een grondstoffenbank voor weg- en waterbouw realiseren.

Maakbedrijven werken aan gesloten grondstoffenkringloop

Onze regio kent veel slimme maakindustrie die nóg slimmer kan zijn door meer circulair te produceren. Gemeenten gaan (meer) circulair inkopen. Deze brede impuls voor een circulaire economie faciliteren we vanuit het programma CIRCLES en het te realiseren Centrum voor Circulair Ondernemen.

Eerbeek heeft duurzaam logistiek centrum voor de papierindustrie

Sinds 350 jaar is de papierindustrie sterk in onze regio. Eerbeek is de papierhoofdstad van Europa en ook in Loenen, Apeldoorn en Deventer vind je papierbedrijven. Deze zijn al grotendeels circulair, maar hoe kunnen ze meer waarde halen uit biobased grondstoffen?

Verdubbeling arbeidsplaatsen Deventer Open Innovatie Centrum

AkzoNobel ontwikkelt met gemeente Deventer en provincie Overijssel het Deventer Open Innovatie Centrum (DOIC). Dit biedt starters in chemiesector mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en het lab kan chemische processen helpen optimaliseren. 

Wij verwaarden reststoffen van ons huishoudelijk afval

We ‘verwaarden’ reststromen van textiel, organisch materiaal, luiers, elektronica en plastic.

Nieuws Circulaire Economie

08-04-2021

Saxion werkt aan 30 procent lichtere auto’s

Als je alles dat beweegt steeds lichter maakt, dan levert dat voordelen op. Minder CO2-uitstoot bij auto’s bijvoorbeeld. Lector Ferrie van Hattum vertelt hoe het Saxion-lectoraat Lichtgewicht Construeren werkt aan slimme en circulaire oplossingen voor de automotive-industrie. ‘Dat kan leiden tot auto’s die zo’n 30 procent minder wegen, met dezelfde eigenschappen qua veiligheid. Elektrische auto’s kunnen straks met kleinere batterijen uitgerust worden. Met minder gewicht, kom je een stuk verder.’

Lees meer

06-04-2021

RACE Foundation wil 1 miljoen m2 groene daken en gevels

RACE Foundation en Maatschappelijk Financieren hebben in De Vergaderfabriek te Teuge een overeenkomst getekend om samen te werken aan een groener en gezonder Nederland. ‘Ons gezamenlijke doel is om Nederland in 2026 met 1 miljoen extra vierkante meters vergroend te hebben’, aldus Arvid Prigge, een van de oprichters van Race Foundation. ‘Dat gaan we realiseren door middel van groene daken, groene gevels, groene geluidschermen en waterbuffering in dorpen en steden.’

Lees meer
Circular Booster

22-02-2021

Circulair ambachtscentrum maakt design lamp met lokaal afval

Wat krijg je als je een industrieel designer en een technisch ingenieur samenbrengt? Een circulaire lamp! Volledig ín de regio gemaakt met lokaal beschikbare reststromen. Met dit project sleepten bedenkers Bernd Teule en Steef Niesing uit Apeldoorn een nominatie voor de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20 in de wacht.

Lees meer
Regio Deal

24-02-2021

Zó zorgvuldig gaat de kassier om met onze Regio Deal miljoenen

Frank Hendriks is kassier van de Regio Deal. Dat wil zeggen dat hij miljoenen beheert en zorgt dat het geld van de Regio Deal goed besteed wordt. Geen eenvoudige maar wel een cruciale rol in het realiseren van alle innovatieve en duurzame projecten. Frank: ‘Hoewel ik erg betrokken ben bij de regio, ben ik als kassier zakelijk. Het geld moet goed besteed worden.’

Lees meer

11-02-2021

Nieuw Circulair Textiel Lab doorbraak in 100% recyclen van kleding

Slechts 1% van al het textielafval in Nederland wordt gerecycled tot nieuwe grondstof voor de textielindustrie. Het nieuwe Circulair Textiel Lab brengt hier mogelijk verandering in. Het Circulair Textiel Lab is een initiatief van hogeschool Saxion en partners uit het bedrijfsleven verzameld in de stichting TexPlus en is nét geopend.

Lees meer

04-02-2021

Biopanel uit Lochem wint Gelderse Circulaire Innovatie Top 20

Op woensdag 3 februari zijn de winnaars van de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20 bekend gemaakt. Biopanel uit Lochem heeft de juryprijs in ontvangst mogen nemen. De publieksprijs ging naar Omlab uit Arnhem. Er waren maar liefst vijf initiatieven uit de Cleantech Regio genomineerd.

Lees meer