• Samen naar een
    schone toekomst

Circulaire Economie

Ondernemen en innoveren met een duurzaam businessmodel en (her)gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Dat is goed voor het milieu én onze economie. Onze regio kent al veel mooie circulaire voorbeelden. Onze circulaire economie ontwikkelt zich dankzij ‘smart & sustainable industries’. We richten ons al op de maakindustrie en daar komen agrofood, de papierindustrie, chemie en reststoffenverwerkers bij.


Top 6 ambities Circulaire Economie

  • in 2020 33% minder huishoudelijk afval
  • in 2021 is De Mars in Zutphen als eerste in Nederland een circulair bedrijventerrein, daarna volgen meer terreinen in de regio
  • 50% van onze maakbedrijven werkt aan een gesloten grondstoffenkringloop en verbetert zichzelf permanent
  • Eerbeek heeft een duurzaam logistiek centrum voor de papierindustrie
  • Deventer Open Innovatie Centrum verdubbelt arbeidsplaatsen naar 650
  • Wij verwaarden reststoffen van ons huishoudelijk afval

Lees meer over de ambities en doelen in de Agenda Cleantech Regio 2019-2023 (pdf)

Projecten

Ambities & doelen Circulaire Economie

In 2020 33% minder huishoudelijk afval

Nergens anders in Nederland wordt huishoudelijk afval zó goed gescheiden als in de Cleantech Regio. Toch kan de hoeveelheid restafval nog verder omlaag. In 2020 gaan we voor 33% minder huishoudelijk restafval en in 2030 zelfs naar maximaal 10 kilo restafval per inwoner per jaar.

2021 De Mars in Zutphen circulair bedrijventerrein

In 2021 is De Mars in Zutphen als eerste in Nederland een circulair bedrijventerrein, daarna volgen meer terreinen in de regio. De bedrijven willen hier o.a. een grondstoffenbank voor weg- en waterbouw realiseren.

Maakbedrijven werken aan gesloten grondstoffenkringloop

Onze regio kent veel slimme maakindustrie die nóg slimmer kan zijn door meer circulair te produceren. Gemeenten gaan (meer) circulair inkopen. Deze brede impuls voor een circulaire economie faciliteren we vanuit het programma CIRCLES en het te realiseren Centrum voor Circulair Ondernemen.

Eerbeek heeft duurzaam logistiek centrum voor de papierindustrie

Sinds 350 jaar is de papierindustrie sterk in onze regio. Eerbeek is de papierhoofdstad van Europa en ook in Loenen, Apeldoorn en Deventer vind je papierbedrijven. Deze zijn al grotendeels circulair, maar hoe kunnen ze meer waarde halen uit biobased grondstoffen?

Verdubbeling arbeidsplaatsen Deventer Open Innovatie Centrum

AkzoNobel ontwikkelt met gemeente Deventer en provincie Overijssel het Deventer Open Innovatie Centrum (DOIC). Dit biedt starters in chemiesector mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en het lab kan chemische processen helpen optimaliseren. 

Wij verwaarden reststoffen van ons huishoudelijk afval

We ‘verwaarden’ reststromen van textiel, organisch materiaal, luiers, elektronica en plastic.

Nieuws Circulaire Economie

27-03-2023

Finalisten Cleantech Talent Award bekend

De finalisten van de Cleantech Talent Award zijn bekend. Op 6 april in Epe nemen scholieren van het Eligant Lyceum in Zutphen, Etty Hillesum Lyceum De Boerhaave in Deventer, het RSG Noord Oost Veluwe in Epe en het Veluws College Walterbosch in Apeldoorn het tegen elkaar op. En jij kunt er live bij zijn.

Lees meer

14-02-2023

Vier bedrijven krijgen bijdrage Stimuleringsfonds Circulaire Fabrieken

Regio Stedendriehoek ondersteunt en motiveert bedrijven tot verbetering van hun circulariteit. Onder andere met het programma Circulaire Fabrieken. Vier bedrijven krijgen nu een substantiële financiële bijdrage vanuit het Stimuleringsfonds van Circulaire Fabrieken waardoor ze hun product, productie of keten meer circulair kunnen maken.

Lees meer

13-02-2023

Gelderse Circulaire Innovatie prijs naar Lagemaat en geWOONhout

Lagemaat Circulair uit Heerde heeft de juryprijs van de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20 gewonnen. De publieksprijs ging naar geWOONhout uit Wehl dat het HOUTbaar Huis Didam voor de bouwsector maakt. Gedeputeerde Helga Witjes reikte de juryprijs uit.

Lees meer

09-02-2023

Spuitbusrecycling wint Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20

Een spuitbus niet te recyclen? DeSpray heeft een technologie ontwikkeld waarmee de spuitbus juist volledig gescheiden wordt in drie tot vier materiaalstromen die ook nog eens allemaal hergebruikt kunnen worden. Daarmee won het bedrijf de juryprijs voor dé Overijsselse Circulaire Innovatie van 2023. De publieksprijs ging naar WEBO, Circulair-Element.

Lees meer

10-02-2023

Circulair ondernemersloket Oost-Nederland geopend

Ben je ondernemer in Oost-Nederland en heb je vragen over circulair ondernemen? Dan kun je vanaf nu terecht bij het Circulair ondernemersloket Oost-Nederland. Gedeputeerde van Provincie Gelderland Helga Witjes opende donderdag 9 februari het loket. 

Lees meer

09-02-2023

Minister-president Mark Rutte bezoekt Regio Stedendriehoek: gesprek over en mét de toekomst

Publicaties:

14022023 CONCEPT Uitvoeringsagenda Regio Stedendriehoek

Woensdag 8 februari vond de regioconferentie ‘Werken aan de regio’ plaats. In een drukbezochte Zwitsalhal in Apeldoorn kwamen vertegenwoordigers vanuit overheid, onderwijs en ondernemers én minister-president Mark Rutte bij elkaar voor een inspirerend programma met als gemene deler: hoe zorgen we ervoor dat onze regio ook in de toekomst leefbaar, aantrekkelijk en groen blijft?

Lees meer