• Samen naar een
    schone toekomst

Circulaire Economie

Ondernemen en innoveren met een duurzaam businessmodel en (her)gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Dat is goed voor het milieu én onze economie. Onze regio kent al veel mooie circulaire voorbeelden. Onze circulaire economie ontwikkelt zich dankzij ‘smart & sustainable industries’. We richten ons al op de maakindustrie en daar komen agrofood, de papierindustrie, chemie en reststoffenverwerkers bij.


Top 6 ambities Circulaire Economie

  • in 2020 33% minder huishoudelijk afval
  • in 2021 is De Mars in Zutphen als eerste in Nederland een circulair bedrijventerrein, daarna volgen meer terreinen in de regio
  • 50% van onze maakbedrijven werkt aan een gesloten grondstoffenkringloop en verbetert zichzelf permanent
  • Eerbeek heeft een duurzaam logistiek centrum voor de papierindustrie
  • Deventer Open Innovatie Centrum verdubbelt arbeidsplaatsen naar 650
  • Wij verwaarden reststoffen van ons huishoudelijk afval

Lees meer over de ambities en doelen in de Agenda Cleantech Regio 2019-2023 (pdf)

Projecten

Ambities & doelen Circulaire Economie

In 2020 33% minder huishoudelijk afval

Nergens anders in Nederland wordt huishoudelijk afval zó goed gescheiden als in de Cleantech Regio. Toch kan de hoeveelheid restafval nog verder omlaag. In 2020 gaan we voor 33% minder huishoudelijk restafval en in 2030 zelfs naar maximaal 10 kilo restafval per inwoner per jaar.

2021 De Mars in Zutphen circulair bedrijventerrein

In 2021 is De Mars in Zutphen als eerste in Nederland een circulair bedrijventerrein, daarna volgen meer terreinen in de regio. De bedrijven willen hier o.a. een grondstoffenbank voor weg- en waterbouw realiseren.

Maakbedrijven werken aan gesloten grondstoffenkringloop

Onze regio kent veel slimme maakindustrie die nóg slimmer kan zijn door meer circulair te produceren. Gemeenten gaan (meer) circulair inkopen. Deze brede impuls voor een circulaire economie faciliteren we vanuit het programma CIRCLES en het te realiseren Centrum voor Circulair Ondernemen.

Eerbeek heeft duurzaam logistiek centrum voor de papierindustrie

Sinds 350 jaar is de papierindustrie sterk in onze regio. Eerbeek is de papierhoofdstad van Europa en ook in Loenen, Apeldoorn en Deventer vind je papierbedrijven. Deze zijn al grotendeels circulair, maar hoe kunnen ze meer waarde halen uit biobased grondstoffen?

Verdubbeling arbeidsplaatsen Deventer Open Innovatie Centrum

AkzoNobel ontwikkelt met gemeente Deventer en provincie Overijssel het Deventer Open Innovatie Centrum (DOIC). Dit biedt starters in chemiesector mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en het lab kan chemische processen helpen optimaliseren. 

Wij verwaarden reststoffen van ons huishoudelijk afval

We ‘verwaarden’ reststromen van textiel, organisch materiaal, luiers, elektronica en plastic.

Nieuws Circulaire Economie

08-02-2023

Finale Gelderse Innovatie Top 20: je kunt er weer bij zijn

Wordt het Stichting Struikrovers, Be O Cup, de duurzame uitvaartkist van Fair Coffins of een van de andere inzenders? Tijdens de finale van de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20 bepaal jij wie de publieksprijs wint. De top 5 mag pitchen voor de juryprijs. Wil je de finale live bijwonen? Dat kan zowel op locatie als online. Meld je hieronder aan.

Lees meer

01-02-2023

Stem op de publieksprijs van de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20

Op dinsdag 7 februari 2023 16:00 uur is de finale van de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20. Tijdens deze bijeenkomst pitchen de 5 beste inzendingen van de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20 hun innovatie, waarna de jury de winnaars bepaalt en de prijzen uitreikt. Jij kan tijdens de finale stemmen op jouw favoriete innovatie voor de publieksprijs.

Lees meer

23-01-2023

Regio is Circulaire HUB tijdens week van de Circulaire Economie

De finales van de Circulaire Innovatie Top 20, een bijeenkomst over het Nieuwe Normaal en zelf leren repareren: Van 6 tot en met 11 februari is de achtste editie van de Week van de Circulaire Economie. Regio Stedendriehoek is één van de circulaire hubs deze week. Kijk wat er allemaal te doen is tijdens deze week en meld je aan.

Lees meer
Ron Konig

02-01-2023

Nieuw jaar, nieuwe naam: Cleantech Regio wordt Regio Stedendriehoek

Het jaar 2023 staat voor Cleantech Regio in het teken van verandering. Met het vertrek van Annemieke Vermeulen en de komst van Eva Boswinkel verandert het dagelijks bestuur, de opgaven waar de regio voor staat worden steeds groter en tot slot veranderen we dit jaar van naam: Cleantech Regio wordt Regio Stedendriehoek.

Lees meer

13-12-2022

Laatste kans om je in te schrijven voor de Circulaire Innovatie Top 20

Ben jij ondernemer in Gelderland of Overijssel en heb jij een innovatief project, product of dienst ontwikkeld die tot de verbeelding spreekt? Dan heb je nog tot 18 december om je in te schijven voor de Circulaire Innovatie Top 20. Deze Top 20 is onderdeel van De Week van de Circulaire Economie van 6 - 11 februari 2023.

Lees meer

02-12-2022

Shira van der Werf: mijn 2022 in 5 punten

Shira van der Werf is sinds 1 januari 2022 onze adjunct-directeur. Wat heeft dit eerste jaar haar gebracht en wat heeft het haar geleerd? Shira: ‘Sinds dit jaar werk ik hard mee aan onze regionale opgaven. Wat voor mij echt belangrijk is gebleken, heb ik samengevat in vijf punten. 

Lees meer