Gemeenteraad, Provinciale Staten en het algemeen bestuur van het waterschap hebben een belangrijke rol. Zij hebben de RES 1.0 vastgesteld en stellen in de vervolgfase waar nodig nieuwe of aangepaste kaders vast. De regio’s zijn nu aan de slag met de uitvoering van de RES 1.0. Elke twee jaar bespreken gemeenten, provincies en waterschappen of de regio op koers ligt voor 2030. Dat beschrijven zij in een RES Voortgangsdocument. De regio’s leveren hun eerste RES Voortgangsdocument op 1 juli 2023.
Er kan ook sprake zijn van nieuwe lokale, regionale en landelijke doelen of van nieuwe technieken of bronnen. Dit kan leiden tot het aanpassen van plannen en het vaststellen van nieuwe kaders voor toekomstige ontwikkelingen. Dit is in elke regio maatwerk en kent dus geen vast ritme. Het document waar aangepaste of nieuwe kaders in beschreven worden, noemen we de RES Herijking 2.0, RES Herijking 3.0 en zo verder.
Niet alleen energie opwekken vraagt ruimte, maar ook bijvoorbeeld woningbouw, natuur en landbouw. Overheden wegen alle belangen af en leggen de projecten en plannen uit de RES vast in hun beleid voor onze leefomgeving en besluiten daarover. Denk aan de omgevingsvisies, omgevingsplannen en programma’s. Er is inspraak mogelijk op die plannen en projecten. Op 1 januari 2025 moeten de projecten een vergunning hebben zodat ze kunnen starten. Zo dragen we bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot in 2030. Een tussenstap op weg naar 95% minder uitstoot in 2050.
De opgave is groot, net als het belang. Laten we samen aan de slag gaan voor een betere toekomst voor ons en onze kinderen.
Meer animaties en informatie op
www.regionale-energiestrategie.nl
Wie besluit wanneer over de Regionale Energiestrategie? (met ondertiteling) from Nationaal Programma RES on Vimeo.