Cleantech Regio geeft het jongerengeluid rondom de energietransitie graag een podium. Op deze pagina lees je meer over jongerenparticipatie binnen de Cleantech Regio.
De Cleantech Regio betrekt jongeren actief bij de RES. Projectsecretaris Kirsten Dijksman en JongRES-vertegenwoordiger Jurjen van Weerdenburg vertellen hoe zij dat doen. Hun belangrijkste tips: pak het serieus aan en neem er de tijd voor.
Naar aanleiding van een onderzoek naar jongerenparticipatie in de Cleantech Regio, presenteerden tweedejaarsstudenten van Saxion in februari 2021 in hun adviesrapport 'Jongerenparticipatie Energietransitie'.
Sinds juni 2020 zijn we momenteel actief in een samenwerkingscoalitie met JongRES Nederland, NMG en Spectrum om jongerenparticipatie op het thema energietransitie te stimuleren.
JongRES-vertegenwoordiger, maar wat houdt dit precies in? Eerst even voorstellen…
Hoe doe je dat eigenlijk, bewonersparticipatie organiseren in de energietransitie? Michiel en Charlotte van Spectrum, partner met elan gaven een online college aan 25 2e jaars Bestuurskunde studenten van Saxion Hogeschool, die het vak ‘Samenwerkende overheid’ volgen. Misschien wel de procesbegeleiders van de toekomst?!
Op woensdagavond 7 oktober 2020 vond het jongerenatelier RESQ your future plaats. Tijdens deze avond liet Cleantech Regio jongeren tussen de 16 en 26 jaar door middel van het spelen van het ‘We Energy Game’ mee praten over de klimaatverandering. Hoe zien de gemeenten waar zij wonen er over 20 jaar uit?
Sinds begin 2020 zoekt Cleantech Regio de verbinding met jongeren uit de regio over het RES-proces. Juist omdat in het overleg over de RES met overheden en maatschappelijk organisaties het jongerengeluid nauwelijks voor komt.
Twee derde van de jongeren is positief over windmolens en zonnevelden. Jongeren zijn gemiddeld positiever over windmolens en zon op dak wanneer deze al te zien zijn in hun omgeving.