In een paar swipes meepraten over het klimaatprobleem en duurzame energie? In zeven Gelderse gemeenten van de Cleantech Regio kan dat nu. Op 16 januari is namelijk de Swipocratie van start gegaan, waarin de mening van jongeren tot 26 jaar centraal staat.

Via de online tool krijgen zij diverse klimaatdilemma’s voorgelegd en kunnen zij hun mening geven over zonne- en windenergie in de regio. De uitkomsten worden meegenomen in de Regionale Energiestrategie van de Cleantech Regio.

Het geluid van jongeren

In de gemeente Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen kunnen jongeren tussen de 16 en 26 jaar meedoen met Swipocratie. Deze gemeenten werken samen in de Regionale Energiestrategie Cleantech Regio (RES). Evelyne van de Vlekkert, coördinator RES: 'In het proces van de Regionale Energiestrategie zitten wij veel aan tafel met overheden en maatschappelijke organisaties. Wij willen echter ook graag het geluid van de jongeren horen. Dat doen we via de Swipocratie omdat het een gemakkelijke, snelle en laagdrempelige manier is om je mening te geven. In het voorjaar organiseren we een bijeenkomst voor jongeren om verder in gesprek te gaan.'

Mening swipen

Jongeren zijn vaak weinig hoorbaar in de discussie rond duurzaamheid, terwijl het vooral over hún toekomst gaat. Ze hebben wel degelijk een visie, maar die komt pas boven tafel als ze op de juiste manier worden benaderd. Via Swipocratie kunnen ze hun mening geven door alleen maar te swipen. Een soort Tinder dus, maar dan met opties tegen klimaatverandering. Zo krijgen ze bijvoorbeeld vragen voorgeschoteld als: 'Zou je die verre vliegvakantie laten schieten om CO2 te besparen?' En: 'Wat heb je liever in jouw gemeente: 10 hectare zonnepanelen in het weiland of 1 grote windmolen?'.

Primeur in Gelderland

De Swipocratie is ontwikkeld vanuit het project Watt Nou! Watt Nou is een project van de Natuur en Milieufederaties om jongeren te betrekken bij de energietransitie. Inmiddels hebben jongeren van elf Utrechtse gemeenten met Watt Nou! meegedaan. In Gelderland heeft de Cleantech Regio de primeur. De zeven gemeenten in deze regio starten als eerste met de Swipocratie. In Gelderland wordt Watt Nou! gecoördineerd door de Gelderse Natuur en Milieufederatie en Spectrum, partner met elan. 
Meedoen? Geef hier je mening!