Na een lange aanloop is het nu een feit: in 12 woningen aan de Nieuweweg in Lochem brandt de CV-ketel op 100 procent waterstof. Een pilot van drie jaar moet aantonen dat waterstof veilig via het bestaande aardgasnet kan worden geleverd.

 

Op donderdag 1 december werd de laatste woning aangesloten. De aanwezige pers waren bij het aansluiten van de laatste huizen. Bij deze pilot wordt op verzoek van de bewoners van deze monumentale panden onderzocht of waterstof een goed alternatief is voor aardgas voor het verwarmen van woningen. Netbeheerder Alliander werkt daarbij samen met onder andere LochemEnergie, Remeha en Westfalen Gassen Nederland BV.  

Stap voorwaarts

Bewoner Hajo Kruijff ontving nog de laatste instructies voor het gebruik van de thermostaat van de installateur. Kruijff (81) is van begin af aan enthousiast over het project. De samenwerking met alle betrokken partijen was en is uitstekend”, zo laat hij weten.

Foto facebook 3 nog toestemming vragen gemeente Lochem

“Dit is een stap voorwaarts. Waterstof is een goed alternatief voor dit soort huizen.” Het gaat aan de Nieuweweg om villa’s die deels de monumentenstatus hebben en meest van begin vorige eeuw zijn. Vloerverwarming of warmtepompen zijn daar geen alternatief voor aardgas.

De deelnemers aan het project hebben hun woningen zo goed mogelijk laten isoleren en koken gebeurt elektrisch. “Koken deden we al op inductie. Dat vinden we, ook gezien onze leeftijd, veiliger”, aldus de heer des huizes. Financieel voordeel is nog niet te behalen voor de afnemers, of het zou moeten zijn dat de waterstof voor dezelfde (hoge) prijs als aardgas wordt geleverd terwijl er drie keer zoveel van nodig is.

Bestaande leidingen
Tijdens de voorbereidingen werden de woningen die niet meedoen een het project aangesloten op een nieuwe gasleiding. Het oude netwerk wordt gebruikt voor waterstofgas. Doel van de pilot is immers om aan te tonen dat levering van waterstof via de bestaande leidingen mogelijk is.

Begin volgend jaar wordt al een symposium gehouden om de voorbereiding en de eerste ervaringen te delen met de wereld. De belangstelling om kennis te delen is groot. Elders wordt vooral gewerkt aan de overschakeling op waterstof in de industrie. De verwachting is dat dit de komen 10 jaar een vlucht neemt.

Via de link kunt u het nieuwsbericht van Alliander over het project lezen: https://bit.ly/3ORa7oQ  

En via de volgende link gaat u naar het bericht van de Gemeente Lochem https://bit.ly/3FhICBF