Jurjen van Weerdenburg - JongRES-vertegenwoordiger

JongRES-vertegenwoordiger, maar wat houdt dit precies in? Eerst even voorstellen…

“Mijn naam is Jurjen van Weerdenburg, 25 jaar oud en dé JongRES-vertegenwoordiger in de Cleantech Regio.

Jong

Ik ben kort uit de schoolbanken, maar al volop bezig in het werkveld. Ik heb een master Sociale Geografie afgerond in 2019 en begin dit jaar begonnen met mijn eerste baan. Ik werk op projectbasis voor twee Brabantse gemeenten. Ik begeleid daar initiatiefnemers van kleinschalige ruimtelijke projecten, zoals de bouw van een woning. 

Meepraten in de Regionale Energiestrategie (RES)

In het klimaatakkoord staat dat de CO2-uitstoot omlaag moet. Dit is nodig om de temperatuur met minder dan 2 graden Celsius te laten stijgen. Regio’s en gemeenten zijn inmiddels aan de slag om de opgave van het klimaatakkoord handen en voeten te geven. Daarvoor wordt in elke regio een Regionale Energie Strategie opgesteld. Hierin staat waar duurzame zonne- en windenergie opgewekt kan worden. 

Er gelden strenge voorwaarden om een windmolen of zonneveld te bouwen. Het informeren en laten meepraten van omwonenden hoort hierbij. Hier word ik enthousiast van. Ik sta vaak vooraan als er wat staat te gebeuren in de gebouwde omgeving. Vroeger bezocht ik al informatieavonden als er iets ging veranderen in mijn directe leefomgeving in Apeldoorn. En nog steeds kom ik graag kijken bij informatiebijeenkomsten. Het geeft mij het idee dat ik – als omwonende of betrokkene – ertoe doen en invloed kan uitoefenen. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich daarvan bewust is, of je nu oud of jong bent. 

Jij en ik 

Op dit moment is de Cleantech Regio bezig met het ontwikkelen van de RES 1.0. Als JongRES-vertegenwoordiger trek ik samen met de mensen van de Cleantech Regio op om leeftijdsgenoten te spreken in de regio. Wat er nu wordt besloten in de RES, zien we over ongeveer 20 jaar terug in het landschap. De keuzes van nu hebben de grootste impact op ons! Waar plaats jij windmolens en zonneparken? De inbreng wil ik meenemen, zodat er een RES wordt gemaakt waar jonge mensen van nu, ook later de vruchten van kunnen plukken. Doe je mee? Stuur me dan een mail via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..