Sinds juni 2020 zijn we momenteel actief in een samenwerkingscoalitie met JongRES Nederland, NMG en Spectrum om jongerenparticipatie op het thema energietransitie te stimuleren.

Op dinsdag 1 december krijgen tweedejaars leerlingen Bestuurskunde van de hogeschool Saxion een gastcollege over de energietransitie. Charlotte en Michiel, die vanuit Spectrum betrokken zijn bij de JongRES, zullen de studenten meenemen in alles wat bij een complex maatschappelijk vraagstuk als de energietransitie komt kijken. Meer specifiek zullen zij zich richten op de rol van beleidsmiddelaar, een onafhankelijk en neutraal persoon die door de betrokken partijen wordt ingeschakeld om een kwestie te helpen oplossen.

In dit college zal aan de hand van de energietransitie zowel de theorie, als ook de praktijk van de beleidsbemiddelaar behandeld worden. Op die manier krijgen studenten inzicht in de complexiteit van het onderwerp, hoe men alle stakeholders bij het onderwerp betrekt en wat er van een beleidsbemiddelaar wordt gevraagd om ervoor te zorgen dat iedereen zich gehoord voelt. Een mooie manier voor de studenten om de praktijk van de energietransitie beter te leren kennen, om te horen welke vaardigheden nodig zijn om iedereen te betrekken én om te ontdekken of zij hier toekomst voor zichzelf in zien!