In het Klimaatakkoord is de intentie opgenomen om te streven naar 50% lokaal eigendom. Bij gedeeld lokaal eigendom delen omwonenden mee in de opbrengsten van de energiedragers. Dit streven is er om een balans te creëren tussen de kosten en de baten van grootschalige energieprojecten. Er zijn verschillende manieren waarop 50% lokaal eigendom georganiseerd kan worden. Zie voor meer informatie over lokaal eigendom en financiële participatie de QenA over participatie en lokaal eigendom en de portal handreiking participatie in duurzame energieprojecten. Gemeenten leggen hun aanpak over hoe om te gaan met het streven naar 50% lokaal eigendom vast in het in het lokaal beleid. De RES is ondersteunend in de beleidsvorming op dit thema. De RES 1.0 biedt de gemeente bouwstenen aan om dit beleid lokaal vorm te kunnen geven.
De RES is een regionale strategie en gaat niet over de daadwerkelijke ontwikkeling van windmolens of parken. Ontwikkeling van windmolens en zonneparken worden meestal door commerciële partijen en/of energiecoöperaties opgepakt. Zo’n businesscase moet voldoen aan beleid vanuit de gemeente maar ook aan bijvoorbeeld voorwaarden van de investeerder (bv. een bank, groep van particulieren of een investeringsmaatschappij).
De RES is (nog) geen programma en kan in die zin nog geen partijen betrekken. Wel is met VNO-NCW en de gemeenten afgesproken om gezamenlijk te starten met het stimuleren van zon op dak.
Dat hangt van veel factoren af en vraagt ook nog om nader onderzoek. Meer inhoudelijke informatie, voor zover nu beschikbaar, kunt u bij gemeente navragen.