Het is een vernieuwende bijdrage aan het energievraagstuk: 'community-based Virtual Power Plant’ (cVPP). Deze virtuale electriciteitscentrale koppelt lokale duurzame energie en inwoners aan elkaar dankzij slimme technologie. 

Op 8, 9 en 10 mei vond in Apeldoorn de vierde bijeenkomst plaats over ‘community-based Virtual Power Plant’ (cVPP). cVPP zorgt ervoor dat vraag en aanbod van hernieuwbare energie en de infrastructuur ervan lokaal worden gekoppeld en gemanaged. Inwoners kunnen een cVPP zelf op maat maken via de wensen van de eigen wijk/community. Zo kan een cVPP resulteren in kostenbesparing, onafhankelijkheid, meer sociale cohesie en meer duurzaam energieverbruik.

Power Plant in Loenen

Bewoners en ondernemers in Loenen hebben de afgelopen vier jaar al voor circa 1 miljoen euro geïnvesteerd in het verduurzamen van bedrijven en huizen door het aanbrengen van isolatie en de installatie van zonnepanelen. Hiermee hebben zij circa € 350.000 euro aan energiekosten bespaard en zo’n 1.200 ton aan uitstoot van broeikasgas vermeden. De volgende stap is om eigen opgewekte stroom zo veel mogelijk lokaal te gebruiken, met een Power Plant ‘voor en door Loenenaren’.

Europees partnerschap

Niet eerder is in Europa op deze wijze een virtual powerplant gerealiseerd. In het kader van het INTERREG NWE project, dat onder leiding staat van de TU Eindhoven, worden er ook in Ierland (Tipperary) en België (Gent) vergelijkbare cVPP’s ontwikkeld, waarbij wordt gestuurd op samenwerking en het delen van ervaringen. Acht Belgische, Nederlandse en Ierse partners, waaronder Gemeente Apeldoorn en Stichting Duurzame Projecten Loenen, nemen deel aan het project dat loopt tot 19 september 2020. Het partnerschap krijgt een Europese subsidie van 3.66 mln. Als het model werkt, zal het worden uitgerold naar andere steden. Zo bekijkt Gemeente Apeldoorn de mogelijkheden van een cVPP voor de wijken Kerschoten, de Maten en de Parken. 

Voor vragen kun je mailen naar Randall Hanegraaf van de Omgevingsdienst Veluwe-IJssel: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..