Op de luchthaven Teuge vond woensdag 15 mei een brainstorm plaats over elektrisch vliegen. Zo’n 40 luchtvaartprofessionals gaven gehoor aan de uitnodiging van het landelijk kenniscentrum DEAC, het Dutch E-viation & Airport Centre.

Op de prachtige locatie Skydeck kregen zij na het welkomstwoord van luchthavendirecteur Meiltje de Groot en een inleidend praatje van Menno van Luijn van de Cleantech Regio presentaties van vier DEAC-studenten. De Europese vertegenwoordiger van (elektrische) vliegtuigbouwer Ampaire uit Californië sloot het gedeelte voor de pauze af.

De opbrengst

Na de break ging men in ronde tafelsessies dieper in op de onderwerpen aanpassing vliegvelden, certificering, flight performance en onderhoud. Het doel was om te komen tot onderzoeksvragen voor nieuwe studenten die na de zomervakantie bij DEAC stage gaan lopen. Een greep uit de opbrengst van de brainstorm:

  • Doordat het bij elektrische luchtvaart minder om mechanisch onderhoud gaat, maar meer om digitale checks, kan de piloot zelf waarschijnlijk onderhoud uitvoeren door het vliegtuig uit te lezen. 
  • Probleem voor elektrisch vliegen is het gewicht en het opladen van de accu's. Ligt de toekomst van elektrisch vliegen dan in het automatisch wisselen van accu's in het vliegtuig of in het innoveren van de accu's, zodat deze lichter worden en langer meegaan?
  • Zal een kleine luchthaven in de toekomst nog wel dezelfde rol vervullen als nu? Elektrische luchttaxi’s, meer en meer elektrische voertuigen, lokale energieopwekking en opslag.
  • We moeten de kennis en scenario's van de auto-industrie toepassen om de verbreding van de duurzame luchtvaart te versnellen.