vervoer-en-bereikbaarheid.jpg

Nieuws

Hoe kan bedrijventerrein Eekterveld energieneutraal worden? Wat kunnen we doen aan energiebesparing, -opwekking en -opslag?

De aftrap van het Collectief Energieplan dat deze vragen om wil zetten in daden, was op 28 maart jl. 

Het Collectief Energieplan werd gepresenteerd aan ondernemers op het bedrijventerrein Eekterveld in Vaassen. Wethouder Erik Visser is trots op dit initiatief: “Dit project vloeit voort uit de ondertekening van het convenant Verduurzamen bedrijventerrein. De gemeente Epe is een prachtige plek om te wonen, werken en te recreëren. Gezien de ligging in de oksel van de A50 is het gebied ook onderdeel van een economische regio. Dit project versterkt de positie van Eekterveld en kan een prachtig voorbeeld zijn voor andere bedrijventerreinen in de regio!”

Hele bedrijventerrein verduurzamen

Mike Tijdink, van het bestuur van de Industriekring Eekterveld en trekker van het project, geeft aan: “We willen als eerste in de Cleantech Regio starten met het collectief verduurzamen van het gehele bedrijventerrein. Dit doen we in samenwerking met de gemeente Epe en provincie Gelderland en onder begeleiding van stichting BE +. Met slimme investeringen kan er verduurzaamd worden zonder inbreng van eigen geld. Ook leveren we op deze manier een mooie bijdrage aan een schone toekomst voor de generatie na ons. Dit project biedt de kans om samen iets moois neer te zetten dat ook nog eens geld oplevert. Een mooie kans die we nu moeten benutten!” Stichting BE+ staat voor Bedrijventerreinen Energiepostitief en bestaat uit TNO, WM3 Energy, SKBN, Oost NL en Kortman DGO. De Omgevingsdienst Veluwe IJssel (OVIJ) is ook bij het project betrokken. Bedrijven die aan het project meedoen, krijgen tijdens het project geen controles vanuit de OVIJ. Die gaat er namelijk vanuit dat deze bedrijven de verplichte maatregelen nemen.

Opvolging energiescans

In november 2018 startte het initiatief om het bedrijventerrein te verduurzamen met het inventariseren van het energieverbruik. Om dit te realiseren konden bedrijven zich aanmelden voor een gratis energiescan. Ruim veertig bedrijven deden mee, met als resultaat dat nu ruim 70% van het energieverbruik van Eekterveld in beeld is gebracht. Deze gegevens zijn meegenomen in het Collectief Energieplan. Peter van Tuijl van WM3 Energy die de scans uitvoerde: “Alle bedrijven die een energiescan hebben gehad, bezoeken we om de individuele resultaten door te nemen en te bespreken wat de individuele en collectieve mogelijkheden zijn.” Alle bedrijven wordt gevraagd om mee te denken in de vervolgstappen. In mei dit jaar is er een vervolgbijeenkomst.

Wil je meer weten over dit initiatief, neem dan contact op met Bart Mulder van de gemeente Epe, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Aanmelden nieuwsbrief

Over Cleantech Regio