economie-en-innovatie.jpg

Nieuws

Op 12 maart is in Apeldoorn een flinke stap voorwaarts gezet voor een intensieve samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers in de techniek- en maaksector.

Met als doel om meer jongeren te laten kiezen voor een baan in de techniek. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst in fieldlab AREA055 op Zwitsal Apeldoorn. Onderwerp van deze drukbezochte bijeenkomst was het oplopende tekort aan goed geschoold technisch personeel.
De urgentie van dit probleem bleek uit de ruim 120 aanwezigen tijdens de bijeenkomst. Hiervan kwamen er 80 uit het bedrijfsleven, 20 uit het onderwijs en 20 aanwezigen waren afkomstig van onder andere koepels en . Gezamenlijk spraken zij hun commitment uit om deze trend een halt toe te roepen door intensief samen te werken.
Jeroen Joon, wethouder Economische Zaken gemeente Apeldoorn en voorzitter van het Dagelijks Bestuur van de regio Stedendriehoek, is blij met de grote opkomst. “Ik ben blij dat iedereen in grote getalen is gekomen. Dat onderstreept nogmaals het belang dat wij gezamenlijk naar mogelijkheden moeten zoeken. Met als doel om meer jongeren te stimuleren te kiezen voor een studierichting in de techniek voor een baan bij de aanwezige bedrijven. Niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst.”

Gezamenlijk commitment

Zes enthousiaste kwartiermakers vanuit ondernemers, overheid en onderwijs gaan nu aan de slag met een businesscase. Ook ruim twintig bedrijven en onderwijsinstellingen lieten tijdens de bijeenkomst weten actief te willen meedenken in een klankbordgroep. Naast commitment is er ook veel informatie opgehaald over de manier waarop het tekort van personeel aangepakt kan worden en de behoeftes die er zijn vanuit de sector. Een aantal veelgehoorde verzoeken was:

  • Breng techniekactiviteiten voor scholieren, studenten en bedrijven samen op één fysieke plek waar kan worden geleerd, geëxperimenteerd en die tot inspiratie leidt
  • Bouw verder uit wat al goed loopt en kansrijk is
  • Bundel initiatieven
  • Focus op het lokale ecosysteem
  • Versterk het organiserende vermogen

Het vervolg van de samenwerking

Nu de kwartiermakers en de denkkracht bij elkaar gebracht zijn, is het belangrijk om snel meters te maken. De koplopers laten binnen zes weken zien wat hun eerste vorderingen zijn. 
Voor meer informatie over de bijeenkomst en over het vervolg kan contact opgenomen worden met Roelof de Graaf (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 53 73 82 71) en David Beij (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 51 14 47 10) van gemeente Apeldoorn.

Aanmelden nieuwsbrief

Over Cleantech Regio