coronaodnersteuning

vervoer-en-bereikbaarheid.jpg

Nieuws

Er wordt steeds meer gesproken over en ondernomen op het gebied van duurzaamheid, zo ook in de sportwereld.

Steeds meer sportaccommodaties schaffen ledverlichting aan in plaats van gasontladers. Dit is milieuvriendelijker, beter voor de portemonnee - doordat het minder energie verbruikt - en het heeft een langere levensduur.

In Nederland is een handvol bedrijven die ledverlichting aanbieden specifiek voor sportaccommodaties. Een daarvan is Sportverlichting.com uit Deventer. Dit bedrijf ging drie jaar geleden van start, nadat eigenaar Martin Bolderman bij zijn eigen tennisvereniging De Boerehofstee in Wilp op zoek was naar een manier om de kosten te drukken. “Ik kwam erachter dat we jaarlijks een absurd hoge energierekening hadden”, legt hij uit. “Ik heb mij verdiept in alternatieven en kwam bij ledverlichting uit.” Nadat hij ‘zijn’ tennisclub het licht had laten zien, ging Bolderman de boer op met zijn innovatieve aanpak en veel sportverenigingen maken inmiddels gebruik van zijn diensten en expertise.

Eén daarvan is het Apeldoornse voetbalbolwerk AGOVV, in de volksmond ook wel de ‘Blauwen’ genoemd. Namens de vereniging spreekt bestuurslid Sarah Pruis vol lof over de nieuwe verlichting op het sportcomplex. “We wilden met onze vereniging sowieso al meer gaan inzetten op duurzaamheid. De energietransitie komt eraan en het beschermen van het milieu speelt ook bij ons een belangrijke rol. We zitten hier met AGOVV in het bos, dus werken aan een ‘groener imago’ is dan bijna een vanzelfsprekendheid.”

Maar naast alle ideële overwegingen speelt natuurlijk ook het kostenplaatje een importante rol in het besluit van AGOVV om met Sportverlichting.com in zee te gaan. “Het verhaal dat Martin ons begin dit jaar vertelde, sprak meteen aan. Voor onze voetbalvereniging is deze nieuwe ledverlichting natuurlijk een flinke investering. Wat ons definitief over de streep trok, was de rekensom dat wij die gemaakte kosten al binnen vijf jaar hebben terugverdiend. Na die periode heeft de club er financieel alleen maar baat bij.” AGOVV wordt daarnaast ook nog financieel tegemoet gekomen door de overheid, nu het subsidiepotje voor sportclubs is vertienvoudigd en er dus meer geld vrijkomt voor energiebesparende maatregelen, zoals het aanbrengen van ledverlichting. Bolderman knikt: “Hier bij AGOVV hebben we in het stadion de huidige 48 gasontladingslampen à 2200 Watt per stuk teruggebracht naar 16 led-armaturen à 1440 Watt per stuk. Dat scheelt maar liefst 78,2%.”

AGOVV wil hiermee ook een voorbeeldrol vervullen in de directe omgeving van het sportcomplex, vertelt Sarah: “We zetten met de vereniging steeds meer in op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen; we zoeken volop de verbinding met de wijk. Daar hoort natuurlijk zeker ook dit energievraagstuk bij. We willen met AGOVV graag zelfvoorzienend zijn en op den duur hier alles verduurzamen.” Bolderman: “Dankzij de ledverlichting wordt de CO2-uitstoot verder beperkt waardoor AGOVV een bijdrage levert aan het klimaatakkoord.” Sarah, tenslotte: “Ik ben er oprecht trots op dat we met onze vereniging deze duurzame weg zijn ingeslagen. Fijn voor onze generatie en belangrijk ook voor onze jeugdleden. En ik weet er alles van, want vier van hen zijn van mij, haha.” (Foto: Dennis Terwel)

Aanmelden nieuwsbrief

Over Cleantech Regio