Het gaat eindelijk gebeuren! Nog dit jaar staat in Teuge het eerste commerciële 3D-betongeprinte gebouw van Europa.

Op 3 oktober 2018 is de omgevingsvergunning voor het 3D-geprinte gebouw verstrekt. In Teuge wordt dit jaar De Vergaderfabriek geprint, een gebouw van honderd vierkante meter. Uit onderzoek blijkt dat dit het eerste gebouw in Europa is dat op basis van een commerciële opdracht en op locatie 3D geprint wordt. Opdrachtgevers Arvid Prigge van Centre4Moods en Marjo Prigge-van der Linden van De Slaapfabriek vertellen erover. “Wij zagen dat het tijd was voor een uniek vergaderconcept waarmee we individuele gasten, groepen en teams een onvergetelijke ervaring bezorgen. De ronde vorm, het gebruik van duurzame materialen en de technologie aan de binnenkant van het gebouw konden niet worden bereikt met de traditionele bouw. Vandaar onze keuze voor 3D-printing.”

Van omgevingsvergunning naar bouw

Nu de omgevingsvergunning is verleend, kan er gestart worden met de bouw. Samen met adviesbureau Revelating hebben Arvid en Marjo een team van bedrijven samengesteld die zij zien als de top van de Nederlandse 3D-print- en -bouwindustrie, te weten: The Form Foundation, Witteveen+Bos, CyBe, Elma Media en Lexence Advocaten. Als team zijn zij de uitdagingen van dit project aangegaan en hebben zij de innovaties gedaan om dit project mogelijk te maken.

Van idee naar 3D-geprint gebouw

Het ontwerp van architect Pim van Wylick zet de wensen van Centre4Moods om in een gebouw. Centre4Moods maakt gebruikt van 360 gradenprojectie om bezoekers onder te dompelen in een zintuigelijke beleving. Hiervoor heeft de architect de ronde ruimte als uitgangspunt genomen. De voorzieningen zijn hieromheen geplaatst. Het gebouw ligt naast de entree naar vliegveld Teuge.

Geïnspireerd op een vliegtuig turbine

Het gebouw markeert de hoek en opent zich langzaam naar de ingang en naar het uitzicht over de velden aan de andere kant van de weg. Deze aaneenschakeling van open en dicht, met een cirkelvormige ruimte als basis, heeft geleid tot een gebouw dat zich manifesteert als de bladen van een turbine. De bladen draaien en openen hiermee doorzichten of sluiten ze, al naar gelang de positie van de waarnemer. Het gebouw is hierdoor vanaf iedere hoek anders.

Cleantech Regio

Cleantech Regio ondersteunde de plannen met de financiering voor het haalbaarheidsonderzoek, bracht partijen bij elkaar om van praatkracht tot daadkracht te komen en gaf de plannen een podium door er ruime aandacht voor te vragen met diverse publicaties in onder andere het E-zine en een platform te bieden tijden Cleantech Tomorrow 2017 en 2018. De Slaapfabriek draagt bij aan de regionale doelstellingen omdat het direct en indirect voor werkgelegenheid zorgt, het een voorbeeld van energiezuinig bouwen is en gebaseerd is op een circulaire aanpak van de bouw. "We zijn zeer verheugd dat de vergunning voor de bouw rond is en er zeer binnenkort gestart kan worden met printen," aldus Robert Mathlener programmadirecteur van Cleantech Regio Development. 

De Vergaderfabriek

Nieuwsgierig naar de voortgang van dit project volg het via de site 3dprintedbuilding.eu.