coronaodnersteuning

economie-en-innovatie.jpg

Nieuws

Op woensdag 23 mei is het gloednieuwe Gelderse samenwerkingsverband Leve(n)lang Gelders Vakmanschap stimulerend van start gegaan. Dit is een nieuw concept bedoeld om de regionale Gelderse economie gericht te stimuleren en te verstevigen.

Dankzij subsidie vanuit de Provincie Gelderland participeren vakorganisaties, technische branches, O&O-fondsen, MBO- en HBO-onderwijs en de Provincie Gelderland in dit concept. Bijzonder is dat O&O fondsen over de 'schotten' heen samenwerken om werk te maken van instroom en onderwijs in de techniek. 

Participeren om te stimuleren

Leve(n)lang Gelders Vakmanschap wil het tekort aan technisch personeel aanpakken en kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt ondersteunen. Kortom, het functioneren van de technische arbeidsmarkt verbeteren, intersectorale mobiliteit bevorderen én het levenlang ontwikkelen van de zittende medewerker in de technische branches stimuleren. De branches die participeren zijn de technische installatiebranche, de metaalbewerkingsbranche, de bouwsector en de technologische industrie. Alliantiepartners binnen dit traject zijn daarnaast de vakbonden, brancheorganisaties, O&O-fondsen, praktijkopleidingsbedrijven, de leerwerkloketten, de werkgeversdiensten van het UWV, de gemeenten, de “technische” ROC’s in Gelderland en de HBO-instellingen. Kortom, samen sterk!

Specifieke doelgroepen

Leve(n)lang Gelders Vakmanschap richt zich op werkzoekenden zoals 45-plussers, jongeren zonder startkwalificatie en overige kwetsbare jongeren, statushouders en vrouwen. Een andere doelgroep wordt gevormd door mensen die al werken in technische branches en behoefte hebben zich door te ontwikkelen. Voor medewerkers met een MBO-4 diploma die bijvoorbeeld via een duaal traject een (technisch) HBO-diploma willen behalen en medewerkers die deels (hybride) activiteiten binnen het onderwijs willen uitvoeren. Evenals werkenden in andere branches, die zich willen omscholen naar deze branches en ZZP’ers die actief zijn in de deelnemende branches.

Concrete activiteiten op thema’s

Leve(n)lang Gelders Vakmanschap is actiegericht en opereert vanuit een concreet actieplan, gebaseerd op actuele thema’s. De inzet van zogeheten vouchers is een belangrijk actiepunt. Deze vouchers bestaan uit geldbedragen die de ontvangende partijen gericht dienen in te zetten op het begeleiden van de doelgroepen van werkloosheid naar werk én zogeheten ‘werk naar werk’-trajecten in het kader van (intersectorale) mobiliteit. Eveneens kunnen deze vouchers benut worden voor de opleiding van werkenden. Zodra de website van Leve(n)lang Gelders Vakmanschap binnen afzienbare tijd in de lucht zal gaan, kunnen digitaal aanvragen voor deze vouchers worden ingediend. Last but not least stimuleert Leve(n)lang Gelders Vakmanschap de inzet van bestaande scholingsmogelijkheden en activiteiten vanuit de O&O-fondsen; OTIB, OOM A+O en de bouwsector. Aanvullend op de geschetste activiteiten vanuit Leve(n)lang Gelders Vakmanschap zullen ook de deelnemende branches vanuit hun eigen perspectief een veelheid aan acties uitzetten.

Meer informatie

Met al je vragen kun je terecht bij Haske van Aken, projectleider Leve(n)lang Gelders Vakmanschap, via 06 – 22 650 244 en E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Aanmelden nieuwsbrief

Over Cleantech Regio