
Iedereen, die (gratis) diners voor grote groepen heeft voorbereid, zal het volgende beeld herkennen: de juiste plek kiezen, dagen vooraf beginnen met voorbereiden, nadenken over het meergangenmenu, de goede ingrediënten kopen, de keukenbrigade samenstellen...
... de kosten beheersen, een mooie menukaart maken, en de tafel prachtig dekken voor de gasten. En wanneer dit allemaal lukt, dan wordt er goed gegeten, gedronken en gelachen. Na een paar uur zit het erop en gaan de gasten voldaan en tevreden naar huis. Dagen werk voor een paar uur diner! En The Day After zit je dan met de lege flessen, het vuile vaatwerk en het witte tafellaken en de servetten vol vlekken.
Zo gaat het ook al 5 jaar met het (gratis) congres Cleantech Tomorrow. De afgelopen negen maanden was een periode van intensieve voorbereiding: van werkgroep tot bestuurlijk overleg, van persberichten tot onze eerste huis-aan-huis-festivalkrant, van sponsoracties tot een dekkende begroting, van brainstormsessies tot draaiboeken, en van traditioneel congres tot een gevarieerd Cleantech Event.
Op 20 april waren de lokale activiteiten voor scholieren, inwoners en bedrijven in Epe en Voorst en op 21 april de Publieksdag in Voorst (Vliegveld Teuge). Op 24 april was de Businessdag, ook op Teuge, die niet alleen goed door bedrijven werd bezocht, maar ook door middelbare scholieren en MBO-, HBO- en WO-studenten. Negen maanden van voorbereiding voor drie dagen Cleantech Tomorrow! En The Day After zit je dan met je goede herinneringen, de positieve en de negatieve punten en lege tenten vol techniek en meubilair.
Zoals de chefkok voldaan terugkijkt op een geslaagd diner met tevreden gasten, zo kijken de Cleantech Regio, samenwerkingspartners en de congresorganisatie voldaan terug op twee goedbezochte publieksdagen en een geslaagde Businessdag.
Net als dinergasten thuis hebben congresdeelnemers vaak hoge verwachtingen, hebben ze meestal geen idee van wat er allemaal bij komt kijken, en vinden ze alles heel normaal nog ook. Anders dan gasten thuis nemen congresdeelnemers zelden een bloemetje of een flesje wijn mee.
Koken vóór mensen is niet alleen nuttig, maar ook gezellig en goed voor de onderlinge band. Maar koken mét mensen en samen onder stress in de keuken staan, leidt tot een verdieping van de onderlinge relaties en teambuilding. Samen presteren onder stress en dan samen genieten.
Cleantech-congressen organiseren is niet alleen leuk, maar ook nuttig en relevant voor de regio. En door samen actief en betrokken te werken aan de uitvoering van onze cleantechambities kunnen we pas echt het verschil maken. Samen werken aan de Agenda 2019 - 2023 van de Cleantech Regio vanuit hetzelfde urgentiegevoel en dan de aarde verantwoord overdragen aan onze kinderen. Noblesse oblige ... : The Day After is allang weer verleden tijd!
Harry Webers, voorzitter Cleantech Tomorrow
Lees ook de andere columns van Harry Webers
- Van Homo Sapiens naar Homo Cleantech en One Cleantech World
- Virale economie voor een vitale maatschappij
- Onze jeugd heeft de toekomst: 1972 - 2017 - 2030
- Spreekwoordelijk Groen Doen!
Over Harry Webers
Harry Webers wilde op zijn zevende een vervuilde beek in zijn woonplaats schoonmaken. Sindsdien zitten milieu en duurzaamheid in zijn systeem. Harry studeerde in 1983 af in de Milieuhygiëne/Waterzuivering aan WageningenUR. Daarna werkte hij 33,5 jaar bij het ingenieursbureau Witteveen+Bos in Deventer en was 10 jaar algemeen directeur. Na zijn terugtreding werd hij mede-oprichter en voorzitter van de Stichting Cleantech Tomorrow. Harry heeft diverse nevenfuncties op het gebied van (circulaire) economie en duurzaamheid.
Columnreeks in Nieuwsblad Stedendriehoek
Samen naar een schone toekomst. Maar hoe geven we daar nu handen en voeten aan? Wat doen wij als Cleantech Regio en wat kun jij eraan doen? Iedere twee weken verschijnt in Nieuwsblad Stedendriehoek een column onder de titel Groen Doen. De column wordt om en om geschreven door Gert-Jan Hospers, Tanja Abbas en Harry Webers.