
Dat beddenmaker Auping uit Deventer komt, fietsenproducent Sparta uit Apeldoorn en De Pelikaan Koffie & Thee uit Zutphen, dat weten de meesten van ons nog wel.
Maar bij veel producten realiseren we ons niet dat ze afkomstig zijn uit de Cleantech Regio. De kans is bijvoorbeeld groot dat uw lunchbox of kampeerservies van Mepal is, een prachtig bedrijf uit Lochem. Heeft u wel eens gehoord van Procornea? De firma uit Eerbeek maakt vormstabiele en zachte contactlenzen en verkoopt ze over de hele wereld. En wist u dat flink wat woningen, kantoren en andere gebouwen worden verwarmd met energiezuinige ketels van Remeha uit Apeldoorn?
De Cleantech Regio heeft veel van deze ‘verborgen kampioenen’. Het zijn ondernemingen die bij het grote publiek relatief onbekend zijn, maar wereldberoemd in de markt waarin ze opereren. Meestal gaat het om middelgrote familiebedrijven met een lange historie, werkend vanuit een onopvallend gebouw op een industrieterrein aan de rand van een stad of dorp. Maar dat maakt hun trouwe klanten niets uit: ze komen af op de kwaliteit en specifieke knowhow van de betreffende firma. Er zijn nu eenmaal niet zo veel producenten van – om maar eens wat te noemen – onderhouds- en hydraulische gereedschappen voor lagers en aandrijfcomponenten (Bega International uit Vaassen), pigmenten voor het kleuren van kunststof (Holland Colours uit Apeldoorn) en biologische zaden (Vitalis uit Voorst). Verborgen kampioenen zijn toppers in hun branche en uitermate innovatief en klantgericht. Juist omdat ze zo gespecialiseerd zijn, zetten ze hun spullen wereldwijd af. Dat de gemiddelde consument de bedrijven meestal niet kent, ligt aan hetgeen ze maken: het zijn vaak productiemiddelen, halffabricaten of onderdelen van een ander product. Het is een beetje zoals met ‘Intel Inside’: voor computers zijn Intel-chips cruciaal, maar je ziet ze niet.
Veel verborgen kampioenen blijven het liefst verborgen, zodat ze in alle rust kunnen werken. Die rust is ze van harte gegund, maar ik vind dat we de heimelijke helden in de Cleantech Regio best wat meer in het zonnetje mogen zetten. Dat is ook in hun eigen belang, want menig verborgen kampioen heeft vacatures voor gekwalificeerd personeel, of het nu gaat om storingsmonteurs, procesoperators of werkvoorbereiders. Laten we daarom de verborgen kampioenen verder in kaart brengen, met ze in gesprek gaan en ondersteunen waar het kan. Ik ga in elk geval verder op zoek naar ‘Cleantech Inside’. En ik weet nu al dat ik daarbij weer mooie verrassingen zal tegenkomen. Zo kwam ik pas kort geleden het bedrijf Coldenhove Papier op het spoor, een papierfabriek uit Eerbeek. Het bedrijf zit er al ruim 350 jaar en produceert onder meer de blauwe enveloppen van de Belastingdienst. Nooit geweten – en dat terwijl die enveloppen toch regelmatig bij me op de deurmat vallen.
Gert-Jan Hospers
Lees ok de andere columns van Gert-Jan
Over Gert-Jan Hospers
Gert-Jan Hospers is hoogleraar Transitie in Stad en Regio aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarnaast werkt hij op de Universiteit Twente en voor Stichting Stad en Regio. Gert-Jan doet veel praktijkonderzoek in Oost-Nederland en komt in dat kader vaak in de Cleantech Regio. In zijn vrije tijd wandelt en fietst Gert-Jan graag onder het motto ‘van buiten word je beter’.
Samenwerking Nieuwsblad Stedendriehoek
Samen naar een schone toekomst. Maar hoe geven we daar nu handen en voeten aan? Wat doen wij als Cleantech Regio en wat kun jij eraan doen? Iedere twee weken verschijnt in Nieuwsblad Stedendriehoek een column onder de titel Groen Doen. De column wordt om en om geschreven door Gert-Jan Hospers, Tanja Abbas en Harry Webers.