Willen we in 2030 energieneutraal zijn dan moet er een hoop gebeuren op tal van gebieden. In de afgelopen Driesteden Business stond een uitgebreid artikel over het verduurzamen van vastgoed. En dat brengt grote uitdagingen met zich mee.

In de Cleantech Regio wordt hard gewerkt met ondernemers, onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties en onderzoekers aan een energieneutrale regio en duurzame economie. In 2030 moet er in de Cleantech Regio net zoveel duurzame energie worden opgewekt als er verbruikt wordt. Een van de programma’s is gericht op het verduurzamen van vastgoed.

Jarenlang verkeerd gebouwd

Het verduurzamen van vastgoed is hard nodig. “Er is jarenlang verkeerd gebouwd,” stelt Jurgen Wissink mede-eigenaar van Ingenieursbureau Dijkoraad. “Overal om je heen zie je panden met een lichte constructie, veel glas en slechte ventilatie. (...)Helaas wordt er nog steeds gebouwd vanuit een korte termijnvisie. Panden moeten gebouwd worden met het idee dat ze ooit een andere bestemming kunnen krijgen. Niet met het idee dat ze binnen veertig jaar rijp zijn voor de sloop.”

Nieuwe werkelijkheid

Het verduurzamen van gebouwen begint steeds meer te landen. “Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en duurzaamheid zijn echt geen trends meer, maar vormen een nieuwe werkelijkheid en zijn voorwaarden om succesvol te ondernemen,” zegt Menno van Luijn projectmanager van Cleantech Regio. Om ondernemers te ondersteunen in dit proces heeft de Stedendriehoek zich aangesloten bij Energieke Regio. Energieke Regio helpt bedrijven, organisaties, verenigingen van eigenaars en woningcorporaties bij het verduurzamen van hun gebouwen.

Lees het hele artikel ‘Het veelzijdige verdienmodel van duurzaam vastgoed’ in de Driesteden Business.