
Een spuitbus niet te recyclen? DeSpray heeft een technologie ontwikkeld waarmee de spuitbus juist volledig gescheiden wordt in drie tot vier materiaalstromen die ook nog eens allemaal hergebruikt kunnen worden. Daarmee won het bedrijf de juryprijs voor dé Overijsselse Circulaire Innovatie van 2023. De publieksprijs ging naar WEBO, Circulair-Element.
De jury beoordeelde alle twintig inzendingen van de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20 op mate van circulariteit, mate van samenwerking in de keten, schaalbaarheid en het vernieuwende karakter. Eddy van Hijum, juryvoorzitter en gedeputeerde van provincie Overijssel en onder andere verantwoordelijk voor economie en innovatie, lichtte de keuze van de jury toe: ‘DeSpray Environmental (OEM-Group) laat zien wat circulair ondernemen betekent. Bewust gebruik van grondstoffen, meer recyclen en minder afval is cruciaal voor een duurzame toekomst en krachtige economie. DeSpray is hiervan een prachtig voorbeeld en we feliciteren ze van harte met deze prijs.’
De spuitbus
De spuitbus is milieuonvriendelijk en ook nog eens explosief en brandbaar. Daarmee is het een lastig te recyclen product in de afvalstroom. DeSpray heeft een technologie ontwikkeld om de spuitbus veilig te scheiden in drie tot vier materiaalstromen die allemaal hergebruikt kunnen worden.
1) Metaal wordt hergebruikt om weer metaal van te maken.
2) Vloeistof wordt hergebruikt om energie uit te winnen in cementfabrieken.
3) Drijfgassen worden gescheiden in twee herbruikbare stromen
Kortom: De hele spuitbus wordt hergebruikt en inmiddels wordt deze technologie wereldwijd ingezet.
Winnaars jury- en publieksprijs
Winnaar van de juryprijs, Eelco Osso, is superblij met deze prijs en de waardering. 'Hiermee gaan we hopelijk nog meer circulaire impact maken om een schonere wereld aan onze volgende generaties achter te laten.’ WEBO won de publieksprijs. WEBO is producent van houtskeletbouw elementen en houten kozijnen. Het gebruik van een biobased materiaal als hout is in de basis al duurzaam en CO2-neutraal. Met het Circulair-Element gaat WEBO nog een stap verder: door technieken uit de natuur en gerecycled hout toe te passen. Zo ademt de circulaire gevel als de huid van een sprinkhaan, waardoor de woning in de zomer koel blijft en in de winter juist warm. Het hout voor de gevelbekleding is afkomstig van oude dakspanten, dat thermisch wordt verduurzaamd voor een lange levensduur. Rik Notkamp van WEBO: ‘Geweldig! Voor het tweede jaar op rij winnen met twee innovatieve producten. Wij zijn klaar voor de markt’.
Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20
De finale vond op 7 februari plaats bij de Twentsche Foodhal in Enschede tijdens de Nationale Week van de Circulaire Economie. De volledige top 20 kwam aan bod in korte fotocompilaties die de genomineerden zelf hadden ingestuurd. De vijf beste inzendingen kregen de ruimte om hun innovaties te pitchen, waarna de jury vragen kon stellen. Op basis daarvan is de uiteindelijke winnaar gekozen. Tijdens de uitzending kreeg het publiek en de kijkers thuis de kans om te stemmen en zo te beslissen over de publieksprijs. Circulair ondernemen is de toekomst. De continuïteit van onze maakindustrie, bouw, landbouw en vele andere sectoren staat met het realiseren van circulaire innovaties.
Initiatiefnemers
In Overijssel werken veel ondernemers aan de meest uiteenlopende circulaire innovaties. Om deze Overijsselse ideeën en initiatieven op de kaart te zetten en elkaar te laten inspireren, organiseren VNO-NCW Midden, Stichting Kiemt, Regio Zwolle, Twente Board, Regio Stedendriehoek, provincie Overijssel en Rabobank in samenwerking met de partners van CIRCLES de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20.