Van 30 mei tot en met 5 juni is de Week Zonder Afval. Daarom organiseert Zero Waste Nederland in die week verschillende wandeltours waarbij lokale gidsen laten zien hoe je verpakkingsvrij je boodschappen kunt doen bij lokale ondernemers. In de Cleantech Regio doen Apeldoorn, Deventer én Zutphen mee.

Tiphaine Bresser, initiatiefnemer van Stichting Zero Waste Apeldoorn die twee wandelingen organiseert, vindt het belangrijk om plasticvrij boodschappen te doen. ‘Ik las over de plasticsoep en over de invloed van alle plastic vervuiling op onze aarde, in de lucht en water, en uiteindelijk ook in ons lichaam. Door minder plastic afval thuis te maken kan ik zelf een steentje bijdragen’, aldus Bresser.

Verkleinen afvalberg

Gidsen Maaike Moulijn, actief bij Zero Waste Apeldoorn en in de lokale politiek, en Iris Coehoorn, ook bekend van Het Bewuste Stel en haar tiny house in Zuidbroek, sluiten zich daarbij aan.
Ook Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland is het hier mee eens. Pals: ‘De meeste spullen die we wegdoen hebben geen nieuwe bestemming. Ze belanden simpelweg op een grote hoop of in de verbrandingsoven. En deze vervuiling krijgt steeds meer invloed op onze kwaliteit van leven. Door het meebrengen van je eigen broodzak, bakje, beker en tasjes begin je thuis door het verkleinen van de afvalberg.’

Zero Waste Wandeltours

Daarom organiseert burgerbeweging Zero Waste Nederland in het kader van de Week Zonder Afval, begin juni Zero Waste Tours, op 30 locaties in heel Nederland, waaronder Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Veel mensen willen hun steentje bijdragen, maar weten niet goed waar te beginnen. ‘Terwijl er bijvoorbeeld in Apeldoorn heel veel winkels zijn waar echt niet raar wordt opgekeken van je eigen zakje of bakje,’ zegt Tiphaine Bresser. Tijdens de Zero Waste Tour in Apeldoorn deelt ze graag, samen met Maaike Moulijn en Iris Coehoorn, haar tips en ervaring met plasticvrij boodschappen doen in Apeldoorn.

Tours in de regio 

De Zero Waste Wandeltours vinden plaats in de Week Zonder Afval.

  • Apeldoorn, Donderdag 2 juni, wandeltour met gids Maaike
  • Apeldoorn, Zaterdag 4 juni, wandeltour met Tiphaine en Iris
  • Deventer, Vrijdag 3 juni, wandeltour met Esmea en German
  • Zutphen, Zaterdag 4 juni, wandeltour met gids Annemarie

Aanmelden kan via https://zerowastenederland.nl/helpen/zero-waste-wandeltours