Cleantech Regio en Aventus houden op donderdag 21 april het symposium ‘Groene groei werkt: mensen maken de transitie’. Het symposium wordt gehouden bij Aventus in Apeldoorn en er is een bijzonder programma met inspirerende sprekers zoals Li An Phoa, Anouk Creusen en Michiel Westerhoff. Ook nemen we afscheid van adjunct-directeur Gert Jan Koele.

De inzet van talent is cruciaal voor het oplossen van de allergrootste en meest belangrijke uitdagingen in onze samenleving. Zonder goed opgeleide professionals zijn er te weinig mensen die de warmtepompen, zonnepanelen en windmolens aan kunnen sluiten die nodig zijn om ons opwarmende klimaat in toom te houden. Hetzelfde geldt voor circulaire productieprocessen of de kwaliteit van de gezondheidszorg: mensen maken de transitie. Aanmelden doe je door onderstaand aanmeldformulier in te vullen:

 

Aanmelden

Niet ingevuld

Invalid Input

Niet ingevuld

Invalid Input

Invalid Input

Symposium

Hoe zorgen we dat we voldoende professionals opleiden om deze uitdagingen aan te kunnen? Wat betekent de vergrijzing van onze samenleving voor de arbeidsmarkt? En hoe blijf je als werkgever aantrekkelijk voor nieuwe talenten op de arbeidsmarkt?

Aventus en Cleantech Regio organiseren op donderdag 21 april vanaf 14.30 uur dit symposium dat helpt antwoorden te vinden op deze (en meer) cruciale strategische vragen. Doel van de bijeenkomst is bezoekers te laten kennismaken met de ongelooflijke kracht van talentontwikkeling, zodat je dit kunt toepassen voor je eigen werk of organisatie.

De sprekers

Tijdens het symposium is er aan aantal inspirerende sprekers:

Michiel Westerhoff Cirkelwaarde
Michiel Westerhoff was tot vorige maand verantwoordelijk voor het expertisecentrum van CirkelWaarde. CirkelWaarde is een grondstoffenalliantie van AVU, ROVA en Circulus-Berkel – drie Nederlandse publieke afvalorganisaties, gericht op de betere verwaarding van gescheiden ingezamelde stoffen van huishoudens.
Zijn ruim 25-jarige ervaring met de transitie van afval naar grondstoffen zet hij nu in met zijn eigen bedrijf CircuLeer. Hij inspireert en ondersteunt het leren en doen op de weg naar een circulaire economie. Door kennis samen te ontwikkelen en toe te passen in netwerken van bedrijven, overheden en kennisinstellingen wordt het circuleren in praktijk gebracht. 

Li An Phoa, Drinkable Rivers
Li An Phoa studeerde bedrijfskunde, filosofie en systeemecologie. Ze is oprichter van Drinkable Rivers en de nomadische buitenschool Spring College. Daarnaast geeft ze wandelcolleges op Business Universiteit Nyenrode en de Internationale School voor Wijsbegeerte. Li An is niet alleen een systeemdenker, maar bovenal een systeemdoener. De afgelopen jaren wandelde ze meer dan 18.000 kilometer op vijf continenten en onderweg verrichtte ze onderzoek, gaf ze les en spoorde mensen aan tot actie. In 2018 liep ze 1.000 kilometer langs de Maas, van de bron in Frankrijk tot de monding in de Noordzee. Die wandeling vormde de start van Mayors for a Drinkable Meuse, een internationaal burgemeestersnetwerk voor een drinkbare Maas. Ook zette Li An met haar stichting een ambitieus burgeronderzoek op dat mensen wereldwijd in staat stelt om de gezondheid van beken en rivieren te onderzoeken.

Martine Witteveen, dagvoorzitter
De wereld van vandaag vraagt om een andere energie. We leven, wonen en werken in een samenleving in transitie. Oude systemen en nieuwe economieën raken elkaar. Martine is een verbinder in deze transitie en zal ons als dagvoorzitter door het programma leiden.

Anouk Creusen 75inQ
Anouk is op een missie om de transitie naar een schoon en rechtvaardig energiesysteem te versnellen door genderbalans in zicht te brengen. De oprichting en groei van 75inQ als onderneming- en impact-organisatie is het resultaat van meer dan 20 jaar actieve betrokkenheid bij de energiesector en het streven naar meer gendergelijkheid aan tafel. Anouk heeft op basis van de UN Sustainable Development Goals 75inQ opgericht; aanvankelijk een onderneming die vrouwelijk talent helpt bij hun carrièreswitch en momenteel een stichting en een groeiende groep impact-ondernemers, onderzoeksprofessionals en leiderschapscoaches die onze missie versnellen.

Pim Duterloo
Pim won niet alleen de Cleantech Battle tijdens het congres Cleantech Tomorrow (vakjury én publieksprijs). Kort erna werd hij ook nog eens Uitblinker 2017 bij Aventus. Zijn bedrijf Airsave is gespecialiseerd in het onderhouden en optimaliseren van complete industriële persluchtinstallaties (geen compressoren verkoop), met het oog op het verduurzamen van de industrie.

Roel Bleumer
Roel Bleumer is een innovatieve, creatieve, ondernemende en ambitieuze ingenieur met een passie voor duurzaamheid en het tegengaan van de klimaatveranderingen. Hij is oprichter van Volta Energy: Een bedrijf die zich bezighoudt met het ontwikkelen, produceren en leveren van een groene en duurzame energievoorziening die mobiel en off-grid te gebruiken is. Tijdens de Cleantech Battle schopte hij het tot finalist en in 2017 werd hij uitgeroepen tot Arnhemse Starter van het jaar. De energie wordt geleverd met behulp van zonne-energie en de opslag daarvan. Op deze manier ontstaat een zeer gebruiksvriendelijke energievoorziening, welke op locatie zonder uitstoot of geluid verschillende apparaten van energie kan voorzien. Met dit product willen wij de strijd met de dieselaggregaten aangaan!

Gerdy Pusceddu-Smoes
Begonnen in Deventer als eenmansbedrijf in 1932, is Rensink bv inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevende speler in de vastgoed onderhoudsmarkt. Miljoenen liters verf heeft Rensink inmiddels op duizenden onderhoudsgevoelige objecten gekwast. Als directeur van familiebedrijf Rensink bv zit ondernemen zit in Gerdy Pusceddu-Smoes’ bloed. Samen met haar team, worden van uit Rensink mooie projecten in Deventer en wijde omgeving opgezet. Rensink bestaat inmiddels ruim 85 jaar en haar doel is constant te blijven innoveren. Innovatief zijn drijft Gerdy als ondernemer, maar ook zeker als mens. Als vrouwelijke ondernemer in de bouwwereld, vindt ze het belangrijk het verschil te kunnen en mogen maken in zowel het ondernemen, maar ook zeker in het voeren van beleid binnen de organisatie.

Manon Heerts
Van 2015 tot 2018 is Manon ambassadeur geweest van Cleantech Regio. In die functie zette zij zich in voor een duurzame regio door onderwijs, overheid en business met elkaar in contact te brengen. Vanuit die hoedanigheid is Manon in 2015 op expeditie gegaan naar Antarctica. Deze International Antarctic Expedition werd georganiseerd door sir Robert Swan, de eerste mens ter wereld die naar beide polen is gelopen. Door haar verhaal te delen laat Manon zien dat ieder mens het verschil kan maken voor een duurzame wereld.

Afscheid Gert Jan Koele

Aan het einde van het symposium neemt Gert Jan Koele afscheid. Gert Jan heeft zich binnen Aventus, als directeur, en Cleantech Regio, als adjunct-directeur, hard gemaakt voor de verbinding tussen bedrijfsleven en onderwijs en daarmee ruimte gegeven aan de ontwikkeling van jong talent en vakmanschap. Zelfs bevlogen mensen gaan soms met pensioen.