Gemeente Apeldoorn heeft in samenwerking met Foenix het platform Heel Apeldoorn Repareert gelanceerd. Hiermee willen de initiatiefnemers de afvalberg verminderen en Apeldoorners aanzetten of helpen om meer te herstellen. Samen werken ze aan het doel om als stad 27,5 ton afval te besparen door apparaten te herstellen en niet weg te gooien.

Op zaterdag 26 maart 2022 lanceerden de Gemeente Apeldoorn en Foenix het nieuwe platform: heelapeldoornrepareert.nl. Het feestelijk evenement werd geopend door Detlev Cziesso, wethouder Financiën. Arjin Jans, directeur van Foenix, vertelde over het belang van de circulaire en inclusieve economie en hoe we daar lokaal aan bij kunnen dragen. Carla Fransen van de Gemeente Apeldoorn, projectleider van het Europees project Sharepair, vertelde over het platform "Heel Apeldoorn Repareert", de digitale tool "Repair Connects", en hoe de inwoners stapsgewijs hun weg op de website.

Reparatieservice

Het doel van dit initiatief is de afvalberg van elektronische apparaten te verminderen en samen met alle Apeldoorners meer te repareren. Op de website worden alle reparatieservices- en initiatieven in Apeldoorn verzameld. Zo kunnen de inwoners van Apeldoorn stapsgewijs de meest geschikte reparatie voor hun apparatuur kiezen.

50 miljoen ton elektronisch afval

De berg elektronisch afval van consumenten groeit steeds harder. Dit is zowel schadelijk voor het milieu als slecht voor de portemonnee. Koelkasten, laptops, tv’s, stofzuigers en mobieltjes, we hebben er steeds meer van en we gooien ze steeds sneller weg. Vorig jaar belandde wereldwijd ruim vijftig miljoen ton aan elektrische apparaten bij het afval. Dat is meer dan zeven kilo per persoon! En die berg groeit enorm. Naar verwachting gooien we in 2030 74 miljoen ton weg.

Wat kun je zelf doen?

Iedereen kan iets betekenen als het gaat om het verkleinen van de afvalberg. 

  • denk twee keer na voordat je een defect apparaat weggooit
  • steek zelf de handen uit de mouwen en ontdek je innerlijke hersteller
  • bezoek een repair café en ga samen met een vrijwilliger aan de slag
  • laat je defecte apparaat herstellen door een professional
  • deel jouw tips met anderen

Sharerepair

Het platform Heel Apeldoorn Repareert is onderdeel van het Europese project ‘Sharepair’ waar de gemeente Apeldoorn in samenwerking met internationale partners aan deelneemt. Sharepair is een Europees gefinancierd Interreg NWE project. Het doel van het project is de afvalberg van elektronische apparaten in Apeldoorn met 175 ton, jaarlijks, te verminderen.