Onderzoeken welke potentie groene waterstof heeft in de Cleantech Regio. Dat is kort gezegd de inzet van het Regio Deal-project Hydrogen Connect 2020-2030. Vrijdag 11 maart was de kick-off bijeenkomst van de eerste learning community voor bedrijven die de mogelijkheden voor toepassing van groene waterstof in hun onderneming gaan onderzoeken.

Annemarije Kooijman en Dirk Jan Wegman van Saxion startten deze eerste learning community samen met ondernemers. Delwi Groenink Machinefabriek, Owens Corning (producent van duurzame bouwmaterialen) koperproducent Aurubis Netherlands en onderzoekers en adviseurs van Witteveen en Bos, Kiwa en Saxion. Samen gaan zij de komende maanden in kaart brengen onder welke omstandigheden en bij welke bedrijfsprocessen het zinvol is waterstof in te zetten en welke vraagstukken aangepakt moeten worden om groene waterstof voor het eerst of uitgebreider te benutten.

Kennisontwikkeling

De kennis die wordt opgedaan binnen deze eerste learning community en de ontwikkelde handvatten, kunnen worden gebruikt door bedrijven die in een later stadium mogelijk de overstap naar groene waterstof willen maken. Door deze kennisontwikkeling en kennisdeling is het bovendien mogelijk voor andere bedrijven om die overstap sneller te maken waardoor de afname van waterstof gestimuleerd kan worden. 

Programma

Het programma Hydrogen Connect 2020-2030 wordt uitgevoerd door het consortium Witteveen+Bos, Saxion en Kiwa. De inzet is om de potentie van groene waterstof in de Cleantech Regio te onderzoeken. Om dat te realiseren wordt gewerkt aan een business case voor het aansluiten op de backbone van de Gasunie, gebruiksinitiatieven worden ondersteund en de benodigde kennis van bedrijven en overheden worden op peil gebracht. 

Regio Deal

Het programma Hydrogen Connect 2020-2030 wordt gefinancierd door de fondsen uit de Regio Deal. Het doel van de Regio Deal is het leggen van een structurele basis voor een langdurige aanpak om in de regio groene, duurzame en inclusieve economische groei te realiseren. Met het sluiten van de Regio Deal geven Rijk, provincies Gelderland en Overijssel, gemeenten, ondernemers en onderwijs samen invulling aan deze ambities van de Cleantech Regio. Alle partijen hebben een financiële bijdrage geleverd, waarbij de investeringen als gevolg van de Regio Deal werken als een vliegwiel voor toekomstige samenwerkingen.

Lees ook het artikel op Tech Your Future: Gas erop! Ontwerpprincipes van learning communities als aanjager voor de energietransitie.

Contact

Meer weten over dit project? Neem dan contact op met Dieter de Vroomen, programmamanager bij Cleantech Regio: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 06-47004442.