Het aantal meisjes en vrouwen dat kiest voor een beroep in bèta, techniek en IT is laag. Daarom houden TechnoDiscovery en CODA ExperienceLab op 7 april een Girls’Day. Het ochtendprogramma op NewTechPark is inmiddels vol, maar tussen 14.00 en 17.00 kunnen meiden binnenlopen in de Makerspace van CODA ExperienceLab.

Tijdens deze middag vertellen de labbeheerders meer over de werking van de apparatuur en kan er zelf geëxperimenteerd worden met verschillende materialen. Deelnemers maken onder andere een ontwerp met de lasersnijder of 3D printer, werken met simulaties in Virtual Reality, gaan te werk als een echte gamedesigner en ontdekken hoe de digitale borduurmachine werkt. Dit programma is gratis en hoef je je niet vooraf voor aan te melden.

Speeddaten met professionals

s' Avond is er tussen 19:00 - 20:30 de mogelijkheid voor speeddate met verschillende professionals met een beroep in de beta, techniek en IT. Deze vakvrouwen beantwoorden graag alle vragen en vertellen deelnemers meer over wat hun werk bijzonder en leuk maakt. Deze activiteit is ook gratis. Aanmelden hiervoor is wel verplicht.

Landelijke Girls’Day

VHTO, het landelijke expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT is de drijvende kracht achter het landelijke event Girls’Day. Dit is een speciale dag om meiden tussen de 10 en 15 jaar kennis te laten maken met én te enthousiasmeren voor techniek. Tijdens deze dag openen door heel Nederland bèta-, technische, IT-bedrijven én technische of IT-afdelingen van bedrijven hun deuren. De meisjes kunnen deelnemen aan interessante activiteiten, maken kennis met vrouwelijke medewerkers en leren meer over bèta/technische werkzaamheden.

Rolmodellen

Slechts 14 procent van de technische professionals in Nederland is een vrouw. Dat komt mede door genderstereotype invloeden, een beperkt beeld van technische opleidingen en beroepen, weinig zelfvertrouwen in exacte vakken en het ontbreken van rolmodellen. Daarentegen is bèta, techniek en IT belangrijker dan ooit voor de samenleving. Zo werken labtechnologen bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van vaccins, bedenken technici ergonomische oplossingen voor thuiswerkplekken, en maken IT-professionals zich sterk voor veilige videoverbindingen.

Dit programma van CODA Apeldoorn wordt mede mogelijk gemaakt door Bouwmensen Apeldoorn, Sterk Techniek Onderwijs Apeldoorn e.o., Platform Techniek Stedendriehoek, Technodiscovery, NewTechPark en VHTO Expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT