De textielindustrie vervuilt sterk: we kopen steeds meer kleding en gooien die steeds sneller weg. Jan Mahy, lector aan de Saxion Hogeschool, is nauw betrokken bij een onderzoek naar duurzamer textiel en betere recycling. Hij vertelt tijdens het Science Café op woensdag 9 maart waar we staan op het gebied van textielrecycling.

Textiel heeft een verleden en een toekomst, maar er is ook het heden: textiel heeft (of is) een probleem. Er is veel meer behoefte aan textiel dan momenteel duurzaam gemaakt kan worden, textielindustrie vervuilt sterk, heeft een grote sociale voetafdruk en vooral: we kopen steeds meer kleding en gooien die steeds sneller weg. Dat gaat niet goed. Het is dus nodig dat er hard gewerkt wordt aan textielrecycling en duurzame grondstoffen, maar zonder een verandering in het gedrag van de consumenten zullen we er niet komen.

Onderzoek naar duurzamer textiel

Jan Mahy, lector Sustainable & Functional Textiles aan de Saxion Hogeschool in Enschede, is nauw betrokken bij het onderzoek naar duurzamer textiel en bij het ontwikkelen van veel betere recycling. Hij zal in zijn verhaal laten zien dat textiel meer is dan kleding. Twente had nog niet zo lang geleden een grote textielindustrie. Hoe is die veranderd en wat gebeurt er nu? Hoe zit het met duurzame biomaterialen en waar staan we op het gebied van textielrecycling? Hij zal betogen dat we de vereiste veranderingen op weg naar duurzaam textiel binnen de komende vijf tot tien jaar tot stand moeten brengen.

Waar: Burgerweeshuis Deventer
Toegang: Gratis
Met: live muziek
Gespreksleider: James van Lidth de Jeude
Meer info: www.burgerweeshuis.nl