Er gebeurde veel in 2021. Daarom blikken we terug op het afgelopen jaar met onze tien best gelezen berichten. Vandaag op 2 het Regio Deal project Circulaire Fabrieken. Artech Rubber, Bakkerij Fuite, Clear Polymers, Lagemaat en Leadax zijn vijf innovatieve bedrijven uit de regio, die mede dankzij bijdragen uit dit project succesvol aan de circulaire weg timmeren.
Van 14 tot 18 maart 2022 is er bovendien de Challenge Week waarvoor je je nog tot 19 februari kunt aanmelden.

Bedrijven die deelnemen aan het project Circulaire Fabrieken zetten hun ambities stapsgewijs om in een concreet businessplan, onder andere door gebruik te maken van de kennis, het netwerk en de diverse technische en business tools die via het project ter beschikking worden gesteld. Denk aan vouchers voor inkoop van expertise of voor het afsluiten van innovatiecontacten, hulp bij matchmaking of ketensamenwerking en het oplossen van specifieke challenges. Voor een aantal plannen die market- en investment ready zijn is een bijdrage uit het Stimuleringsfonds Circulaire Fabrieken beschikbaar.

Maakbedrijven

Het project Circulaire Fabrieken richt zich op maakbedrijven in de Cleantech Regio met impactvolle grondstoffenstromen in de levensmiddelenindustrie/voedselverwerking, biomassaverwerking, bouw gerelateerde activiteiten, hightech/apparatenbouw en de papier- en kartonindustrie.

Quick scan

Circulaire Fabrieken is een intensief traject dat veel kan opleveren, maar ook een investering vraagt in tijd en geld van alle betrokkenen. Daarom is er een quick scan ontwikkeld om de status en motivatie met betrekking tot circulariteit in kaart te brengen. Zo worden ondernemers gevraagd naar aantoonbare betrokkenheid bij circulair ondernemen en naar commitment van het management, ervaring in ketensamenwerking, genomen maatregelen en de positie daarvan in de lijst van R-strategieën. Resultaten uit de quick scan zijn de basis voor een advies over vervolgstappen in circulair ondernemen, binnen of buiten het project.

Challenge Week Circulaire Fabrieken

Hoe vind ik afnemers? Hoe realiseer ik proof of concept? Wat levert het mij op? Dát houdt jou als mkb’er, scale-up’er of start-up’er bezig. En dat is precies waarom je mee zou moeten doen met de Challenge Week van het programma Circulaire Fabrieken. Je hebt namelijk een grote kans om nieuwe business te genereren met jouw oplossing, idee of product. Biedt jouw aanmelding voldoende aanknopingspunten? Dan word je voor de Challenge Week geselecteerd en helpen studenten van Saxion je bij een plan van aanpak, die je op de maandagmorgen in de Challenge Week pitcht voor de challenger. Aanmelden kan tot 19 februari 2022.

Onderdeel Regio Deal Cleantech Regio

Het project Circulaire Fabrieken wordt mede gefinancierd vanuit de Regio Deal Cleantech Regio. Het doel van de Regio Deal Cleantech Regio is het leggen van een structurele basis om in de regio groene, duurzame en inclusieve economische groei te realiseren. Met het sluiten van de Regio Deal geven Rijk, provincies Gelderland en Overijssel, gemeenten, ondernemers en onderwijs samen invulling aan die ambitie. Al deze partijen hebben een financiële bijdrage geleverd om diverse regionale projecten mogelijk te maken, waarbij de investeringen als gevolg van de Regio Deal werken als een vliegwiel voor toekomstige samenwerkingen in de héle regio. ​

Contact

Circulaire Fabrieken
De projectorganisatie is in handen van Bernedine Bos, KplusV (projectleider), Christian Lorist, VNO-NCW Midden (penvoerder) en Harrie van Bommel, Saxion Hogeschool (projectpartner). Kijk voor meer info op www.circulairefabrieken.nl

Cleantech Regio
Wil je weten wat Cleantech Regio nog meer doet voor een circulaire economie? Kijk dan op onze website of neem contact op met Barbara Middelhoff, themalijnmanager Circulaire Economie Cleantech Regio: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..