Circulus-Berkel heeft de eerste van twee elektrische inzamelwagens in gebruik genomen. Een mijlpaal voor de negen gemeenten waar Circulus-Berkel afval en grondstoffen inzamelt. De openingshandeling werd verricht door wethouder Wim Willems van Apeldoorn die met een druk op de knop voor een spetterende introductie van de eerste elektrische inzamelwagen zorgde.

Wethouder Wim Willems (Apeldoorn) zorgde samen met adjunct-directeur Huub Vervoorn van Circulus-Berkel voor een geslaagde 'doop'. Daarna overhandigde de wethouder de autosleutel aan chauffeur Vincent Noordam, die met de aanwezige pers een proefrit maakte. De elektrische wagen zal in eerste instantie worden ingezet voor de inzameling van PMD in Apeldoorn. Zodra ook laadpalen op andere locaties - zoals in Deventer en Zutphen - geplaatst zijn, volgen de overige acht gemeenten.

Zero emissie

Circulus-Berkel switcht de komende jaren naar zero-emissie afvalinzameling. Dat past binnen de duurzaamheidsambities van het bedrijf en van de negen aangesloten gemeenten. Zo gaan diverse steden waar Circulus-Berkel actief is, over enkele jaren vervuilende voertuigen weren. Apeldoorn, Deventer en Zutphen stellen uiterlijk in 2025 emissievrije zones in hun binnensteden in. In die zones zijn alleen schone voertuigen welkom.

Over op elektrisch

Omdat een wagen zeker 8 tot 12 jaar meegaat, is het zaak om op die ontwikkeling tijdig in te spelen. In 2025 zal 60% van de ’vloot’ elektrisch aangedreven kunnen zijn, en in 2030 zelfs meer dan 80%. De elektrische inzamelwagen volgt op eerdere introducties in 2021 van een elektrische veegwagen en een truck die wordt gebruikt voor het vervoeren van afvalcontainers.

Nieuwe ontwikkeling

De bouw van elektrische inzamelwagens is echt iets van de laatste paar jaren. Hoewel er al enkele van dit type wagens elders in het land rijden, bijvoorbeeld in Rotterdam, is de introductie van de elektrische inzamelwagen nieuw voor de acht gemeenten die in Gelderland liggen. Het is een bewuste keuze van Circulus-Berkel om niet de allereerste te willen zijn. De ervaringen van de ‘early innovators’ zijn meegenomen in de bouw van de inzamelwagens waar Circulus-Berkel mee gaat rijden.

Chauffeurs staan klaar

Een groep van vijf chauffeurs is inmiddels getraind en staat klaar om met de gloednieuwe elektrische inzamelwagens te gaan rijden. Op de foto hiernaast van links naar rechts Glenn Kamphuis, Jan Verkerk, Danny Spoolder, Sjoert Benthem en Vincent Noordam.