Op vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober 2021 vinden de Achterhoekse Waterstofdagen plaats. Dit event is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in waterstof en schone energie. Op het terrein van voetbalclub De Graafschap in Doetinchem zijn tientallen innovatieve voertuigen op waterstof te bekijken. De techniek achter waterstof wordt uitgelegd en ook zijn er interessante lezingen.

De Achterhoekse Waterstofdagen zijn een initiatief van Kuster H2 Energie en worden mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van provincie Gelderland. Tijdens de Waterstofdagen zijn tientallen innovatieve voertuigen op waterstof te bekijken. Zo komen onder meer Transport Groep Noord en FrieslandCampina de allereerste melktankauto ter wereld op waterstof presenteren, laat Herwers Hyundai bezoekers kennis maken met de waterstof-elektrisch aangedreven Hyundai NEXO, toont Remeha uit Apeldoorn de eerste verwarmingsketel ter wereld op waterstof die al twee jaar zonder problemen draait en presenteert innovatiecentrum Civon uit Ulft een quad op waterstof.

Waterstof binnen de mobiliteit

Paul Bombeld, hoofdredacteur van Waterstofmagazine en bestuurslid van GLDH2  neemt de bezoekers mee in de wereld van schone H2-mobiliteit. Op veel plekken op de wereld rijden voertuigen op waterstof. In de Verenigde Staten loopt Californië ver voorop met duizenden voertuigen, bussen en trucks op waterstof, in het noorden van Duitsland rijdt een waterstoftrein en in Zwitserland is het grootste waterstofproject met zware vrachtauto’s ter wereld in volle gang. In Japan en Zuid-Korea rollen de waterstofauto’s veelvuldig uit de fabrieken.

De techniek achter waterstofvoertuigen

Gert-Jan Rap van Clean Vehicle Technology gaat dieper in op de techniek van brandstofcel-elektrische voertuigen, waterstof voertuigen met een verbrandingsmotor en de veranderende werkplaats voor onderhoud, reparatie en opbouw. Want wist je dat de waterstofauto eigenlijk een gewoon een elektrische auto is? Alleen zit de energie niet in een accu, maar komt de stroom uit een brandstofcel. En dat is kortgezegd een ministroomfabriek. Rap vertelt erover tijdens zijn lezingen.

Waterstofnetwerk van de toekomst

Overal in Europa kijken netbeheerders naar de energiestromen van de toekomst. In Nederland zijn we verwend met het goedkope aardgas dat altijd in voldoende mate aanwezig is. Netbeheerder Alliander is druk bezig met een CO2-vrije toekomst en met waterstof door de gaspijp bij bedrijven of bij je thuis. Complete installaties gaan veranderen. Senior strateeg Elbert Huijzer van Alliander vertelt wat daar allemaal bij komt kijken.

Praktische informatie

- Achterhoekse waterstofdagen
- Vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober
- 10 - 16 uur
- Voetbalstadionstadion van De Graafschap in Doetinchem
- Het volledige programma: www.waterstofindeachterhoek.nl