Heb jij de IJsselbiënnale al bezocht? Je hebt nog tot en met 18 september de kans om deze internationale kunstroute langs de IJssel te bezoeken. Het thema van deze tweede editie is de impact van klimaatverandering op het landschap. In deze laatste weken is er nog een congres, een kleinschalig festival én de IJsselbiënnale was ook op tv.

Van Doesburg tot Zwolle zijn de hele zomer tal van activiteiten zoals rondleidingen, lezingen van de kunstenaars, muziek, tentoonstellingen, wandelingen, workshops en theater. Dat gebeurt in de uiterwaarden, bij sluizen, op landgoederen en in de karakteristieke Hanzesteden. Direct langs de IJssel zijn bovendien 26, vaak levensgrote kunstwerken te zien. Ze staan er nog tot en met 18 september dus je hebt nog twee weken om de editie van 2021 mee te maken. 

IJsselcongres 2021

Op donderdag 16 september, in de laatste week van de IJsselbiënnale, is het Onderstroom congres.  De IJsselbiënnale wil met dit congres het inzicht vergroten van de mogelijkheden om samen richting te geven aan de toekomst van onze leefomgeving. Door bewust te zijn van de verschillende transities die gaande zijn - en de onderlinge verbanden daartussen - kunnen we onze aandacht richten op wat we het meest waardevol vinden. Het congres is in de Centrale Harculo in Zwolle. Meer info en tickets vind je in de webshop van de IJsselbiënnale.

Festival Oeverloos

In het laatste weekend van de IJsselbiënale, van 17 tot en met 19 september, is Festival Oeverloos. Dit is een kleinschalige buitentheaterfestival aan de oevers van de IJssel met mooie en intieme theater, circus-, muziek- en dansvoorstellingen. Tijdens je wandeling door het prachtige gebied rond de IJssel word je verrast door juweeltjes van voorstellingen. Elke avond is er muziek in Het Koelhuis en na de voorstellingen komen de artiesten hier bij elkaar. Meer info vind je op de website.

Kunstenaar Alphons ter Avest

Een van de kunstenaars die speciaal voor de IJsselbiënnale een kunstwerk heeft ontworpen is Alphons ter Avest. Zijn werk staat bij melkveebedrijf De Voorn Hassink in de gemeente Epe. Alphons ter Avenst heeft hier een 'lus' rondom twee bomen gebouwd. ‘Een loop in de vorm van een lemniscaat, het symbool voor oneindigheid en circulariteit. Tegelijkertijd is het een omhelzing van de bomen, want de installatie is helemaal rondom gebouwd. Als je erop zou lopen, wat niet de bedoeling is, kun je de bomen vanuit een ander perspectief zien en ben je heel dicht bij de natuur.’ Cleantech Regio sprak met de kunstenaar en dit interview is hier terug te lezen. 

IJsselbiënnale op TV

In het tv-programma Nu te Zien! bezoekt Ralph Keuning, directeur van Museum De Fundatie, een deel van deze langste beeldende kunstroute van Nederland: De IJsselbiënnale. https://www.npostart.nl/nu-te-zien/21-08-2021/AT_2161336

Circulariteit

Cleantech Regio ondersteunde het team van de IJsselbiënnale bij het opzetten van een ‘circulaire route’ die gekoppeld is aan de kunstwerken voor de IJsselbiënnale 2021. Een route waarbij 26 mooie projecten en initiatieven op het gebied van duurzaamheid en circulariteit zichtbaar en tastbaar worden gemaakt. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.ijsselbiënnale.nl.