RACE Foundation en Maatschappelijk Financieren ondertekenden in april 2021 een overeenkomst om samen te werken aan een groener en gezonder Nederland. ‘Ons gezamenlijke doel is om Nederland in 2026 met 1 miljoen extra vierkante meters vergroend te hebben’, aldus Arvid Prigge, een van de oprichters van Race Foundation. 

Stichting RACE is opgericht in januari 2020 en heeft als doel de uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof van voertuigen, vaartuigen, vliegtuigen en van de industrie zo snel mogelijk te neutraliseren, met name door vergroening en koeling van onze directe leefomgeving. RACE Foundation wil dit bereiken door samen met bedrijven en organisaties betaalbare en circulaire concepten te ontwikkelen en stimuleren. Deze zomer wordt het eerste groenproject gerealiseerd met de aanleg van 3.600 m2 groen dak op een nieuw te bouwen zwembad.

Versnellen groene economie

Race Foundation gaat het vergroenen van Nederland combineren met het hergebruiken van reststromen uit de regio zoals autobanden, autoruiten en plastics uit de landbouw. ‘We willen écht de groene economie na Covid-19 versnellen’, vertelt Prigge. Door de combinatie van vergroening en hergebruik ontwikkelt de RACE foundation systemen met de hoogste score op de CO2-prestatieladder. ‘Deze ladder is het instrument van Nederland waarmee bedrijven, organisaties en overheden hun CO2-footprint in kaart kunnen brengen en berekenen met welke oplossingen de meeste CO2-reductie behaald wordt’, aldus Arvid Prigge die tevens eigenaar is van De Vergaderfabriek.

RACE Green City fund

Het groenfonds van de RACE foundation is een Nederlands platform om te investeren in vergroeningsprojecten. ‘Met deze investeringen worden innovatieve systemen gefinancierd waarbij bewezen technologieën, producten en diensten worden ingezet die de wereld met minder energie laten functioneren, minder grondstoffen gebruiken, en materialen aan het einde van hun levensduur te upcyclen’, aldus Arvid Prigge.

Groene economie

Met het opzetten van kleinschalige lokale inzameling, recycling en verwerking van de reststromen in hoogwaardige duurzame producten verwacht de stichting 177.030 groene banen in Nederland te creëren. ‘We gaan met partners in ieder geval twee nieuwe fabrieken in Apeldoorn realiseren en een in Zelhem. Hiermee creëren we direct banen in de regio’, aldus Prigge. ‘Samen met bedrijven en opleidingsinstituten ontwikkelen we bovendien projecten en programma's om mensen op te leiden en/of om te scholen voor deze nieuwe vacatures in de circulaire economie.’ 

Contact en meer informatie

De RACE Foundation is partner van de Cleantech Regio. Wil je meer weten over circulaire economie? Neem dan contact op met themalijnmanager circulaire economie: Barbara Middelhoff: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 06 234 06 323. Voor meer informatie over energietransitie kun je contact opnemen met Menno van Luijn, themalijnmanager Energietransitie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 06-13556926. 
Wil je in contact komen met de RACE Foundation? Dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 06-15867108.