Energiekoplopers Apeldoorn en Epe, een netwerk van ruim 20 bedrijven uit de proces- en maakindustrie, gaat de komende drie jaar door met het samenwerken op het gebied van energiebesparing. Deze doorstart is mogelijk gemaakt door een nieuwe financiering van de provincie Gelderland.

Gerard Taat, programmaleider energietransitie bij de provincie Gelderland ondersteunt de Energiekoplopers: ‘Door samen te werken, kennis te delen krijg je samen meer inzicht.’ Dankzij financiële steun van de provincie wordt het succesvolle project Energiekoplopers Apeldoorn en Epe de komende jaren verder verdiept en uitgebreid. ‘Er liggen ambitieuze klimaatdoelstellingen en als lokale industrie willen elkaar verder inspireren op duurzaamheid, en met name op het energievraagstuk. Daar zijn we een eind mee op weg, maar we zijn er nog niet’, aldus procesbegeleider Bruno Mulder van MetaBV.

20 koplopers

De twintig grote bedrijven zijn geselecteerd op basis van grootte in zowel fte, omzet als energiegebruik. Het gaat om bedrijven in de maak- en procesindustrie die ook groot zakelijke gebruikers zijn. De leden leren van elkaar op het gebied van energietransitie en duurzaamheid. Dat doen ze onder meer door hun kennis en ‘best practices’ met elkaar te delen. Hierdoor maken deze energie intensieve bedrijven belangrijke stappen in de energietransitie en besparingsopgaven. Dit doen ze samen met gemeente Apeldoorn, gemeente Epe, Omgevingsdienst Veluwe IJssel, Saxion, provincie Gelderland en Cleantech Regio.

Bijeenkomsten

Het delen van kennis gebeurt tijdens gesloten bijeenkomsten waarin de bedrijven vooral bij elkaar in de keuken kijken en van elkaars processen leren. Thema’s zijn onder meer het vervangen aardgas, de inzet van restwarmte, waterstof en biogas. Ook duurzame opwekking zoals windenergie en zonne-energie, Smart Industry, smart grid én het verspreiden van de duurzaamheidsambitie en kennis naar bedrijven buiten het netwerk komen veelvuldig aan bod. In april is de volgende, online, bijeenkomst van de Energiekoplopers. Een van de onderwerpen die dan aan bod komt is de smart grid die op dit moment wordt ontwikkeld op bedrijventerrein Apeldoorn Noord.

Meer bedrijven betrekken

David Beij, relatiemanager bedrijven van de gemeente Apeldoorn: ‘Waar we naar gaan kijken, is hoe we kennis die we opdoen kunnen delen met andere bedrijven buiten de Energiekoplopers, bijvoorbeeld op de bedrijventerreinen waar deze bedrijven zitten. Hierdoor kunnen ook andere en kleinere bedrijven profijt van hebben van dit initiatief. Hoe we hier vorm aan geven weten we nog niet, maar hier gaan we de komende drie jaar mee aan de slag.’

Meer weten?

Wil je meer lezen over de Energiekoplopers Apeldoorn Epe? In dit artikel vertellen B-J Hudepohl van Lemoine Holland, Niels van Noord van VDL Weweler, Nico Feima van Kamp Coating Apeldoorn en Marcel van der Maal van de Cleantech Regio over de meerwaarde van het netwerk.

 

Energiekoplopers Apeldoorn Epe is een initiatief van gemeenten Apeldoorn en Epe en Omgevingsdienst Veluwe IJssel. Ook Saxion, Oost NL, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Cleantech Regio doen mee en het netwerk wordt financieel ondersteund door provincie Gelderland. Deelnemende koplopers: VanDrie Group Alpuro, Royal Talens, Elis, Grolleman, Holland Colours, ITS Foil, Kamp Coating Apeldoorn, Owens Corning, Remeha, Royal Reesink, Bredenoord, Smart Packaging Solutions, Sonac, VDL Weweler, VHP Security Paper, Vion, Waterschap Vallei & Veluwe, Gosschalk, Royal Flexibel Packaging, VMI en Lemoine Holland. Bruno Mulder van Meta BV is procesbegeleider van de Energiekoplopers Apeldoorn en Epe.
Vragen of ideeën of meedoen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..