Waterstof staat volop in de schijnwerpers, er zijn hoge verwachtingen en er is ook een roep om realisme. De Strategische Board Cleantech Regio benoemde de verkenning van waterstof als duurzame energiedrager dan ook als regionale prioriteit (17 juli 2019). 

In december 2019 gaf De Strategische Board daarom opdracht tot het opstellen van een regionale waterstofstrategie waarmee de industrie in de Cleantech Regio in 2030 over voldoende waterstof kan beschikken. In lijn met de plannen voor het hogedruk gasnet (Europese waterstofbackbone; Highway 27) en bovenstaande redenen, werd gestart met het verkennen van de behoeften van de regionale ‘grootzakelijke gasverbruikers’, de partijen die in 2018 naar alle waarschijnlijkheid ‘de brief van Wiebes’ ontvingen. Daarin gaf hij de 200 grootste nationale gasgebruikers aan dat ‘Nederland van het Nederlands aardgas af moet’ en zij daaraan moesten bijdragen.

Waterstof

Het resultaat is de Routekaart Waterstof 2020-2030, tot stand gekomen in co-creatie met het consortium Witteveen+Bos, Kiwa Technology, Saxion University of Applied Sciences en de Cleantech Regio. Witteveen+Bos trad op als projectleider. Dit rapport is de basis om op verder te bouwen aan projecten in de Regio Deal en het gezamenlijk optrekken met provincies en andere regio’s om waterstof op grote schaal beschikbaar te krijgen.


Provincie Overijssel toont in het coalitieakkoord uitgebreide belangstelling voor inzet van waterstof. In het voorjaar van 2020 is de Nationale Waterstofvisie van het kabinet gepresenteerd. In de provincie Gelderland is er ook volop aandacht, bedrijven zijn er mee bezig en gedeputeerden namen diverse bestuurlijke besluiten. Nederland bereidt zich voor op grootschalige beschikbaarheid van groene waterstof via het hogedruk gasnet. Gasunie kan al in 2030 een nationale infrastructuur klaar hebben voor het gebruik van waterstof als vervanger van fossiele brandstoffen. Het doel is dat de vijf grote industriële clusters als eerste van groene waterstof voorzien gaan worden. De EU heeft een waterstofroadmap opgesteld die geïmplementeerd wordt.
Inzetten op duurzame waterstof in Nederland zorgt voor nieuwe banen, vermindert de uitstoot van broeikasgassen en is essentieel voor de energietransitie. Samenwerking tussen overheden, marktpartijen, kennisinstellingen, netwerkbedrijven en maatschappelijke organisaties is nodig om de ontwikkeling van een waterstofsysteem vorm te geven.

Het rapport is hier te downloaden. Heb je vragen over dit rapport of over waterstof in Cleantech Regio? Neem dan contact op met Menno van Luijn, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-13556926.