Op woensdag 3 februari zijn de winnaars van de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20 bekend gemaakt. Biopanel uit Lochem heeft de juryprijs in ontvangst mogen nemen. De publieksprijs ging naar Omlab uit Arnhem. Er waren maar liefst vijf initiatieven uit de Cleantech Regio genomineerd.

De finale van de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20 vond plaats tijdens de Nationale Week van de Circulaire Economie, van 1 tot en met 6 februari.  uit onze regio waren naar naast Biopanel ook Strobox, Ambachtscentrum papier, Rensa en Capyrus genomineerd. Biopanel mocht als grote winnaar drieduizend euro in ontvangst nemen en Omlab, 3D printen met reststromen, won een bedrag van duizend euro om hun innovatie verder te ontwikkelen.

Geen afval meer

Biopanel is een biobased kunststof plaatmateriaal dat voor 100 procent bestaat uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen en is een duurzaam alternatief voor materialen als aluminium, trespa en polyester. Het is gemaakt van industriële hennep en een thermoplastisch biopolymeer van melkzuur (PLA). De productie van Biopanel heeft bovendien tot 99% minder CO2 uitstoot tot zijn gevolg in verhouding tot conventionele materialen en het plaatmateriaal is zeer geschikt voor toepassingen buiten zoals routemarkering, bewegwijzeringborden, verkeersborden en informatiepanelen. De duurzaamheid van het materiaal is minimaal 10 jaar en daarna kan het volledig hergebruikt of gerecycled worden. Afval is bij gebruik van Biopanel dus verleden tijd.

Finale via livestream

De vierkoppige jury maakte al eerder de Top 20 bekend uit de vele ingezonden circulaire innovaties. Hiervan mochten de beste zes zich presenteren via een korte pitch tijdens de finale. Via een livestream konden mensen meekijken naar deze pitches, een compilatievideo van de rest van de Top 20 en verschillende intermezzo’s. Tot slot kon men op hun favoriete circulaire innovatie stemmen voor de publieksprijs. De uitzending werd voorgezeten door Arko van Brakel en was een groot succes met meer dan 200 live kijkers.

Jurering

De juryvoorzitter van dit jaar is Roeland van Delden, CEO van het bedrijf Leadax, een van de tien nationale iconen op het gebied van circulariteit. Aan zijn zijde stonden Geanne van Arkel, MVO manager van het jaar 2018, Sebastiaan Berendse, werkzaam bij Wageningen Universiteit als Corporate director Value Creation, en Christianne van der Wal, gedeputeerde van de provincie Gelderland en onder andere verantwoordelijk voor economie en innovatie. Bij de jurering van de innovaties is op verschillende dingen gelet zoals bijvoorbeeld in hoeverre de innovatie marktrijp is en/of al in productie is. Ook is er gekeken naar de impact in termen van een reductie in virgin grondstoffen en de impact van de innovatie op de bewoners van Gelderland. Tot slot is er gejureerd op samenwerking met kennisinstellingen en het delen van kennis met anderen.

Circles

De Gelderse Circulaire Innovatie Top 20 wordt georganiseerd door Circles met als initiatiefnemers Kiemt, VNO – NCW midden, en provincie Gelderland. Het doel is te laten zien wat Oost-Nederland te bieden heeft op het gebied van circulaire innovaties en om deze circulaire innovaties een stap verder te helpen.