Week van de Circulaire Economie

Deze week is de Week van de Circulaire Economie. Er zijn landelijk meer dan 200 online evenementen, workshops en kennissessies. Naar welke ga jij? We hebben de meest interessante activiteiten voor je op een rij gezet.

Ben je ondernemer in de regio en wil je jouw circulair business model (verder) ontwikkelen? Wil je meer te weten komen over actuele beleidsontwikkelingen? Of wil je meer kennis opdoen over hoe je circulariteit in de praktijk kan toepassen? Tot en met 6 februari krijgen goede circulaire voorbeelden een podium, ontmoeten voorlopers elkaar en ontvangen starters concrete handvatten om zelf aan de slag te gaan. Kijk hieronder in onze selectie wat er voor jou bij zit. 

1 februari: Nationale Conferentie Circulaire Economie

Op 1 februari 2021 vindt de derde Nationale Conferentie Circulaire Economie plaats, dit keer in digitale vorm. In de transitie naar een circulaire economie staan we op een kantelpunt. Om tot een doorbraak te komen moeten we nu doorpakken om deze kansen volledig te benutten en te zorgen dat de circulaire economie, dé economie gaat worden. Deze belangrijke transitie naar een circulaire economie is iets dat we gezamenlijk doen. Het doel van de conferentie is daarom om te inspireren, kennis met elkaar te delen en met concrete acties af te sluiten. De deelname is gratis en aanmelden kan via de website.

2 februari: Early Morning Talk – Van ketens naar kringlopen

Ben je als Gelderse ondernemer of organisatie werkzaam in de sector Agrofood, Bouw en infrastructuur, Consumenten en afval of Maakindustrie en wil je samen met andere ketenpartners stappen zetten in toekomstbestendig en circulair ondernemen? Kom dan naar deze eerste Early Morning Talk van 2021 die start met een stevige ambitie! Deelname is gratis. Aanmelden via de website van Kiemt.

2 februari: Indicator Circulaire Speelruimte

Voor iedereen die circulair aan de slag wil met haar speelruimte, legt Elske Oost in 15 minuten de basisprincipes uit van circulaire speelruimte en welke strategieën je daarbij kunt hanteren. Het vertrekpunt hierbij is Nederland circulair in 2050. Dat is onze gezamenlijke missie! Daarna laat Arjan Vreugdenhil in vogelvlucht de indicatoren binnen de strategieën zien en legt van enkele hiervan uit hoe deze toe te passen of te interpreteren in een project. Vervolgens is er gelegenheid om vragen te stellen. Deelname is gratis en aanmelden kan via de website.

2 februari: Financiële ondersteuning bij circulair ondernemen

Ben je een ondernemer, consultant, adviseur of intermediair en bezig met circulaire economie? En wil je informatie over de mogelijkheden van financiële ondersteuning die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt? Neem deel aan het online event Financiële ondersteuning bij circulair ondernemen op dinsdagochtend 2 februari 2021. De deelname is gratis. Aanmelden kan via de website van RVO.

3 februari: Finale Gelderse Circulaire Innovatie Top 20

Maar liefst vijf initiatieven uit de Cleantech Regio zijn genomineerd voor de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20. Het gaat om Strobox, Ambachtscentrum papier, BioPanel, Rensa en Capyrus. Strobox en BioPanel maken bovendien kans op de juryprijs. Alle projecten zijn in de race voor de publieksprijs. Tijdens de live-uitzending op 3 februari kan er gestemd worden. Voorafgaand is er om 16.00 uur een meet & greet en de live-uitzending start om 17.00 uur. Dit is vanaf het Industriepark Kleefse Waard en dagvoorzitter is Arko van Brakel, directeur Cleantech Regio. Hier gaat de Top 6 hun innovatie live pitchen waarna de jury de winnaar bekend maakt. Ook kan er tijdens deze uitzending gestemd worden door de kijkers op hun favoriet uit de gehele Top 20 voor de publieksprijs. Voor beide winnaars zijn mooie geldprijzen en ruime media-aandacht te winnen. Meer informatie.

3 februari: Direct aan de slag met circulair inkopen

Meters maken in de circulaire economie? Door inkoop kun je veel impact maken op succesfactoren als ketensamenwerking, transparantie en innovatie. Grondstoffen zijn niet eindig. Beschikbare materialen kunnen we zo efficiënt en hoogwaardig mogelijk terugwinnen en hergebruiken voor een nieuw product. Dat is het uitgangspunt circulaire economie. Waar begin je als je de cirkel wilt sluiten? Wat zijn de eerste stappen in het inkoopproces? In deze sessie licht Rijkswaterstaat i.s.m. PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden en MVO Nederland circulair inkopen toe. Met inspirerende praktijkvoorbeelden, resultaten en concrete handvatten op basis van 6 jaar Green Deal Circulair Inkopen. De deelname is gratis. Aanmelden kan hier

4 februari: Expertsessie CircE: Let’s change course now!

In samenwerking met provincie Gelderland en het Interreg Europe project wordt er een expertsessie met de thematafels textiel, biobased materialen en circulaire bouw georganiseerd. De circulaire economie houdt niet op bij de grenzen. Ook in Londen, Milaan, Barcelona, Noord-Frankrijk, Sofia, Silezië en Ljubljana wordt gewerkt aan een wereld zonder afval. De afgelopen jaren heeft provincie Gelderland in Interreg Europe met deze koploperregio’s samengewerkt aan een actieplan voor textiel, biobased materialen en circulaire bouw. Op donderdag 4 februari presenteert provincie Gelderland de resultaten van dit Europese plan en wordt er een expertsessie met thematafels op deze drie thema’s georganiseerd. Kijk hier hoe je erbij kunt zijn.

4 februari: Circulariteit in de sales

Het ontwikkelen van een circulair product en/of dienstverlening is gelukt, en nu? Hoe dit te vermarkten? Tijdens dit webinar behandelt Niels van Olffen van Mr. Servitization een top 5 van aandachtspunten en deelt hij zijn ervaringen.
Zijn specialisme is Servitization. Door het toevoegen van dienstverlening aan het product, wordt het aanbod richting de klant waardevoller. De waarde van de dienstverlening is gebaseerd op de aanwezige kennis en ervaring in de organisatie. Servitization is een absolute voorwaarde voor een circulair businessmodel in de maakindustrie/machinebouw. Deelname is gratis. Aanmelden via de website

4 februari: Grenzeloos Circulair 2021

Het realiseren van een circulair project is een uitdaging, zeker als je hiermee buiten Nederland aan de slag wilt. Er zijn echter veel mogelijkheden om in Nederland geld en ondersteuning te vinden. Tijdens deze online bijeenkomst leer je meer over concrete internationale kansen, doe je kennis op over mogelijkheden voor ondersteuning en financiering en laat je je inspireren door Nederlandse collega-ondernemers die je voorgingen. Meer informatie.

Meer informatie:

Wil je meer informatie en het volledige programma zien? Kijk dan op de website van de week van de circulaire economie.