Kiwa Apeldoorn is samen met netwerkbedrijf Alliander begonnen met de bouw van het waterstof demo woning in Apeldoorn. Het huis wordt een opleidingslocatie dat is ingericht als woonhuis. Technici leren hier straks hoe ze in woonwijken de huidige aardgasvoorziening geschikt kunnen maken voor waterstof.

Kiwa, een internationaal bedrijf op het gebied van testen, inspectie en certificering (TIC), bouwt in Apeldoorn een waterstof demo woning. De woning wordt gebruikt als trainingslocatie voor technici én om toekomstige bewoners van waterstofwoningen, gemeenten en andere geïnteresseerden mee te nemen in de toepassing van waterstof in de gebouwde omgeving. Sjoerd Delnooz vertelt er meer over in onderstaand filmpje, met timelapsebeelden waarin het huis zienderogen vorm krijgt.

Lochem

Alliander bereidt momenteel in Lochem een pilot voor waarbij woningen met een aardgas-aansluiting worden overgezet op waterstof. De proef vindt plaats in de wijk Berkeloord. Een wijk waar veel oudere woningen staan die, doordat ze niet optimaal zijn geïsoleerd, minder geschikt zijn voor de toepassing van warmtepompen of aansluiting op een warmtenet. Het vervangen van aardgas door waterstof is daarom een interessant alternatief. Bijkomend voordeel is dat het bestaande aardgasnet gebruikt kan worden en dat er al cv-ketels op de markt zijn die werken op waterstof.

Waterstofpartner

Omdat de meeste monteurs en installateurs weinig ervaring hebben met het ombouwen van gasnetwerken voor gebruik van waterstof, zocht Alliander naar een partner met verstand van waterstof én een waterstofvergunning. Die partner werd gevonden in Kiwa. Kiwa’s locatie in Apeldoorn heeft niet alleen een vergunning voor het werken met waterstof, maar Kiwa is in Nederland ook opleider op het gebied van waterstof en de energietransitie.

Opleidingscentrum

Kiwa en Alliander zijn momenteel druk bezig met de bouw en inrichting van het waterstofhuis. Het is de bedoeling dat hierbij in een aantal portacabins of een houtskeletbouwwerk een simulatie van een woonhuis wordt opgebouwd. Inclusief verwarmingsinstallatie, keuken en meterkast. Ook komt er in het huis een cursus- en vergaderruimte, voor opleidingen en andere bijeenkomsten. In een later stadium kunnen ook andere partijen hier terecht voor opleidingen en trainingen. Daarnaast kunnen bewoners van de pilotwijk in Lochem straks een kijkje nemen om te zien welke eventuele aanpassingen nodig zijn in een woning.

Cleantech Regio

‘Beide initiatieven, zowel het waterstofhuis als het project in Lochem, passen goed in de ambitie van Cleantech Regio om demonstratieprojecten voor de toepassing en de draagvlak van waterstof te stimuleren’, vertelt Menno van Luijn, themalijnmanager Energietransitie. 'Mede daarom heeft de regio een financiële bijdrage geleverd aan zowel de totstandkoming van het Waterstofhuis als ook het project in Lochem. Naast de toekomstige toepassing van waterstof als alternatief voor aardgas, in de industrie is de toepassing van waterstof in de gebouwde omgeving (verwarming) zeer interessant. Uiteraard gaat de regio voor de toepassing van groene waterstof in een duurzaam en toekomstbestendig energiesysteem.’

 


Meer weten over het waterstofhuis? Neem contact op met Sjoerd Delnooz (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Wil je meer informatie over waterstofinitiatieven in de Cleantech Regio? Neem dan contact op met Menno van Luijn (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.