SaXcell

SaXcell heeft een volgende stap gezet naar een duurzamere textielindustrie. SaXcell, een hoogwaardig cellulosevezel gemaakt van gerecycled katoen, is een aandeelhoudersovereenkomst aangegaan met een consortium van investeerders, waardoor de productie de komende jaren daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. 

WeVoTex, een van de partners van SaXcell, speelt een belangrijke rol in deze nieuwe ontwikkeling. Het is namelijk de Enschedese textielfabrikant die de vezel toont aan zakenrelaties in Turkije, drie textielbedrijven. Die hebben nog nooit zoiets gezien en hangen al snel aan de telefoon met SaXcell. “Het was volgens hen nog nooit eerder vertoond dat met huishoudelijk katoen zulke mooie vezels waren gemaakt”, vertelt Gerrit Bouwhuis, associate lector Sustainable & Functional Textiles en een van de oprichters van SaXcell. “Ze waren hartstikke blij en wilden direct met ons in zee. Zodoende zijn we partners geworden.”

Wereldwijd de eerste

Inmiddels hebben al de nodige bekende merken contact gezocht met SaXcell om samen te werken. “We zijn nu goed aan het nadenken wat onze strategie wordt. We kunnen natuurlijk niet met allerlei concurrenten van elkaar in zee gaan. We moeten goed bedenken wie onze partners moeten worden aan de merkenkant. Moet dat een merk zijn of misschien toch een retailhuis? Daar gaan we ons de komende maanden over buigen.”

Die interesse is volgens Gerrit niet gek. SaXcell is een uniek concept. “Wij zijn, voor zover wij weten, de enige partij die volledig met afvalkatoen werkt. Er zijn natuurlijk genoeg andere partijen die hier ook mee werken, maar die mengen slechts een beperkte hoeveelheid door de materialen waarmee zij werken. Wij kunnen met recht zeggen dat wij wereldwijd de eerste partij zijn die erin geslaagd is om van huishoudelijk afvalkatoen een waardevol textielproduct te maken.”

Bewustwording

Met SaXcell hopen de Saxion-onderzoekers bij te dragen aan de verduurzaming van de zo vervuilende textielsector. Aan de techniek kan het in ieder geval niet meer liggen, maar er is nog wel een andere belangrijke horde die genomen moet worden. “De bewustwording in onze maatschappij moet nog plaatsvinden en daar zijn nog heel wat jaar voor nodig. Als ik ergens mag spreken, roep ik het altijd, maar eigenlijk zou iedereen het moeten uitdragen. Of je nou Gerrit Bouwhuis, Anka Mulder of de burgemeester van Enschede bent. Maar als je dit in de Primark verkondigt, kijken mensen je glazig aan. Zo van: waar heb je het over? Het probleem is zo opgelost als je alle kleding gewoon tien keer zo duur maakt. Mensen zullen zich echt nog steeds wel mooi kleden, maar je krijgt veel minder textielafval. Ze zullen hun kleding langer dragen. Fast fashion is echt een killer. Mensen dragen een t-shirt vijf keer en gooien het dan weg, omdat de kleur ze niet meer staat. Het is waanzin wat we met zijn allen aan het doen zijn.”

Het kon toch niet?

Toen Gerrit in 2011 begon met SaXcell en de ambitie uitsprak de textielindustrie te willen verduurzamen, reageerden collega’s allerminst enthousiast. “Ze zeiden: ‘Gerrit, dat kan toch niet.’ Ik had zoveel ervaring. Wist ik dan niet dat dat niet kon? Ze vroegen letterlijk of ik gek was geworden.” Maar anno 2020 speelt recycling een belangrijke rol in de textielindustrie. “En dat is echt een proces geweest. We hebben een tijd lang moeten pionieren en telkens weer onze eigen mensen moeten uitleggen waarom het wel kon. Toen ze doorhadden dat ik niet ophield met zeuren, zijn we er echt mee bezig gegaan. En het eindresultaat is er.”

Het hele artikel lezen? Kijk dan op saxion.nl


SaXcell: een circulair proces van post-consumer textiel tot gerecycled textiel

SaXcell is officieel in 2015 opgericht door lector Ger Brinks, associate lector Gerrit Bouwhuis en docent/onderzoekers Henk Gooijer, Jens Oelerich en Pramod Agrawal van het lectoraat Smart & Functional Materials. Door middel van chemische recycling van huishoudelijke afvalkatoen produceren zij Saxion Cellulose, oftewel SaXcell. Sinds april dit jaar werken ze samen met afvalinzamelingsorganisatie Sympany, textielproducent WeVoTex en drie Turkse textielbedrijven: Ugurlular, Modeko en Selin Tekstil. Alle partijen zijn mede-eigenaar van SaXcell B.V. en elke aandeelhouder neemt een deel van de textielproductieketen voor zijn rekening. Samen creëren zij een circulair proces van post-consumer textiel tot gerecycled textiel.