Wist je dat Gelderse huishoudens jaarlijks 82.000 ton voedsel verspillen? Provincie Gelderland doet daarom van 1 tot 7 september mee aan de Verspillingsvrije Week, een initiatief van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Doe je ook mee?

Provincie Gelderland wil een afvalloze provincie worden. Door minder afval te produceren en meer circulair te werken houdt ze Gelderland schoon en groen. Maar hoe doet de provincie dat? Door zelf het goede voorbeeld tegeven en mee te doen met de Verspillingsvrije Week. 

Waarom verspillingsvrij?

Ons voedsel is met veel energie en liefde gemaakt. Het legt een hele reis af van grond tot mond. We moeten daarom goed omgaan met ons eten. We zijn al steeds bewuster bezig: 8 op de 10 Nederlanders wil voedselverspilling voorkomen. Als we allemaal elke dag een beetje minder verspillen levert dat direct winst op. Bewust omgaan met voedsel redt per persoon jaarlijks ruim 30 kilo eten van de afvalbak. Dat is al gauw ongeveer € 120 per persoon. Bovendien verlaagt het de impact op het milieu met wel 14%.

Meld je aan

In de Verspillingsvrije Week verspillen we een week lang geen voedsel. Benieuwd wat je daarvoor moet doen of laten? Meld je gratis aan op de website van Verspillingsvrije Week en kies een challenge. Je ontvangt in de Verspillingsvrije Week handige tips om er direct mee aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld over slim inrichten van uw koelkast of koken met restjes.

Provincie Gelderland en voedselverspilling

Uiteraard zet Gelderland zich niet alleen tijdens de Verspillingsvrije Week in tegen voedselverspilling. De provincie houdt zichzelf en haar medewerkers ook daarna scherp. Zo biedt de provincie in haar bedrijfsrestaurant biologisch, plantaardig voedsel aan, kijkt ze kritisch naar (circulaire) inkoop en doet ze mee met Restaurants van Morgen en Green Deal Duurzame Catering.