Warmtenet Zandweerd

Het college van burgemeester en wethouders in Deventer stelt de raad voor de eerste fase van het Slim Warmtenet in Zandweerd te financieren. De provincie Overijssel ondersteunt de aanleg met een subsidie en een lening. De gemeenteraad besluit na de zomer over het voorstel.

Wethouder duurzaamheid en milieu Carlo Verhaar: “Gezuiverd afvalwater stroomt nu van de waterzuivering zo de IJssel in. Dat is hartstikke jammer, want de warmte van het water kunnen we goed gebruiken om woningen in Zandweerd duurzaam te verwarmen. Met bewoners maken we plannen om Zandweerd aardgasvrij te maken. Ik ben heel blij dat de provincie wil mee-investeren in het Slim Warmtenet Zandweerd (SWZ). Hiermee zorgen we voor een betaalbare energierekening voor de inwoners van Zandweerd”.

Vernieuwend

De provincie ondersteunt de aanleg van de eerste fase van het warmtenet met een subsidie van € 1,7 miljoen en een lening van € 1 miljoen. Het SWZ is het eerste project dat wordt uitgevoerd uit de extra financiële impuls die Provinciale Staten op 13 mei hebben toegekend aan de warmtetransitie. In totaal gaat het om een investering in fase 1 van € 6,1 miljoen. Gedeputeerde Tijs de Bree voor energie: “Wij ondersteunen dit vernieuwende project omdat het een belangrijke bijdrage levert aan onze energiedoelstelling 20% nieuwe energie in 2020 en 50% in 2030. Het gaat om de beste duurzaamheidsoplossing voor deze wijk. Nog dit jaar gaat de schop de grond in voor de nieuwbouwwoningen. Het past bij onze ambitie om meer concrete projecten te ondersteunen”.

Uitbreiding op termijn

In de 1e fase kunnen zo’n 450 woningen worden aangesloten, waaronder de 237 nieuwbouwwoningen in de Tuinen van Zandweerd. Daarna kan het SWZ stapsgewijs worden uitgebreid naar ruim 2.000 bestaande (huur)woningen in Zandweerd. Als de gemeenteraad ook instemt met de plannen, dan starten de werkzaamheden voor het warmtenet in november.

Samenwerking

Het SWZ is een project van de gemeente Deventer, Waterschap Drents-Overijsselse Delta, de woningcorporaties Rentree, Ieder1 en de Stichting Eigen Bouw. Een groep bewoners uit Zandweerd denkt mee over een aardgasvrij Zandweerd. Jan Duisterwinkel, lid van het meedenkteam Zandweerd aardgasvrij: "Wat een goed bericht. Als de gemeenteraad straks ook een positief besluit neemt, kunnen nu met de gemeente de volgende stappen gaan zetten met het Slim Warmtenet Zandweerd. Het moet een duurzame, haalbare en betaalbare oplossing worden, om de woningen van onze wijk 'aardgasvrij' te maken." Kijk voor meer info op deventerstroomt