Lancering Cleantech Regio Monitor

Onder veel belangstelling vond donderdag 2 juli de lancering van de Cleantech Regio Monitor plaats. Dit gebeurde via een webinar waarbij dr. Michiel Flooren, lector Regio-ontwikkeling en senior-onderzoeker drs. Jacques Bazen van Saxion University of Applied Sciences uitleg gaven over de monitor: wat is het en hoe gebruik je de data?

De Cleantech Regio Monitor meet de voortgang van de doelen in de Agenda Cleantech Regio. Jaarlijks wordt de voortgang van de Cleantech Regio gevolgd. Dankzij deze Cleantech Monitor maken we inzichtelijk wat we doen, hoe we het doen, welke bereikte resultaten er zijn en dit opent weer nieuwe handelingsperspectieven voor onze triple helix-samenwerking en onze inwoners. De monitor helpt ons de voortgang te meten en inzichtelijk te maken.

Unieke set data

Alle cijfers worden door middel van de nieuwste wetenschappelijke inzichten verzameld en de methodologie van de dataverzameling bij de desbetreffende indicator vermeld. De manier van dataverzameling varieert per indicator. Er is sprake van indicatoren die rechtstreeks uit diverse statistische bronnen verzameld worden, denk aan het CBS, de Klimaatmonitor en het handelsregister. Voor andere indicatoren moet voor publicatie in de monitor eerst nog een statistische bewerking plaatsvinden, en sommige indicatoren worden nergens rechtstreeks gemeten en zijn door Saxion zelf verzameld. Een unieke set data met maar liefst 200 indicatoren, specifiek gericht op de doelstellingen van de Cleantech Regio.

Levend instrument

De deelnemers werden door de onderzoekers meegenomen in de data van de monitor. De webinarsessie was niet alleen informatief, maar bracht al meteen verbindingen tot stand. Eén van de deelnemers vroeg zich af of de impact van de lokale initiatieven in de regio zichtbaar is te maken in de monitor. Dat is nu niet het geval, maar dit is wel zichtbaar in de Projectportfolio van de Cleantech Regio waar de verwachte impact per project wordt getoond. Er is ook de wens geuit om met data voorspellingen te kunnen doen, zodat je nog beter kunt sturen. Mooie kansen voor doorontwikkeling dus. En als we samen actief bijdragen aan de monitor ontstaat er een levend instrument dat ons helpt onze doelen waar te maken.
Als Triple Helix-samenwerking zetten we in op het versterken van de duurzame, economische ontwikkeling van de regio waarbij de samenwerking tussen de 3O’s noodzakelijk is en meerwaarde biedt. Gezamenlijk en regionaal en daar dragen alle gemeenten, ondernemers en opleidingsinstituten hier hun steentje aan bij.

Heb je vragen, suggesties of tips voor verbetering? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Kijk hier de lancering van de Cleantech Monitor terug

Cleantech Regio Monitor from Cleantechregio.nl.


Versterken duurzame ontwikkeling

Sinds 2014 werken de acht gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen, samen met ondernemers, onderwijs en de provincies Gelderland en Overijssel samen aan een energie neutrale, afvalvrije en duurzame economie. Meer weten over de Monitor Cleantech Regio? Bezoek de website via https://www.cleantechregio.nl/ctr-monitor . Ook kun je binnenkort de webinarsessie terugkijken.