In de nieuwe film 2040 wordt geschets hoe de wereld eruit kan zien als we op een positieve manier omgaan met de aarde.  Hieruit voort komt de #mijn2040challenge van de provincie Gelderland. Doe jij al mee?

De #mijn2040challenge vindt plaats van 27 mei 2020 tot 17 juni 2020 en bestaat uit 3 deelopdrachten. Voor iedere opdracht heb je één week de tijd om deze uit te voeren en te delen op Facebook of Instagram. Voltooi de opdracht binnen de aangegeven tijd en maak wekelijks kans op een duurzame prijs! Lukt het jou om ze allemaal te voltooien? 

‘Plogging’ challenge

De eerste opdracht is de plogging-challenge. Plogging is een combinatie van jogging en het Zweedse woord plocka, wat ‘verzamelen’ betekent. Zwerfafval is niet alleen geen lust voor het oog, maar zelfs gevaarlijk voor dieren, zoals vogels en vissen, die dit kunnen opeten of er verstrikt in raken. Het meeste afval wordt niet natuurlijk afgebroken en zwerft dus voor eeuwig rond. Tijdens het ploggen verzamel je onderweg zwerfafval. Er is een verzamelkaart samengesteld met de meest voorkomende soorten zwerfvuil. Als challenge van deze week dagen we je uit alle items op deze kaart bij elkaar te ploggen. 

‘Van boer tot bord: hou het kort’ challenge

De tweede challenge staat in het teken van streekproducten. Gelderland levert je mooie streken die je gemakkelijk zelf in huis kunt halen! Ruwweg een derde van alle transportbewegingen is voor ons voedsel. Bij regionaal geproduceerd voedsel zijn minder voedselkilometers nodig, wordt minder (plastic) verpakkingsmateriaal verbruikt en is minder energie nodig om producten (gekoeld) op te slaan. Door heel Gelderland zijn er tal van plekken waar je producten rechtstreeks bij de boer of een landwinkel kunt kopen. We dagen deelnemers uit om een heerlijk duurzaam gerecht te maken met het door hun gekochte streekproduct!

‘Vergroen je stekkie’ challenge

De laatste challenge focust zich op het vergroenen en verduurzamen van je eigen leefomgeving, oftewel je eigen stekkie. Het aanbrengen van extra groen in je tuin biedt voordelen voor onder andere vogels, vlinders en insecten. Ook zorgt het voor een bevordering van het watersysteem van je tuin. Zo wordt jouw tuin klimaatbestendiger en minder gevoelig voor de steeds meer voorkomende lange periodes van droogte of juist extreme regenbuien.  Denk bij het verduurzamen en vergroenen van je tuin of balkon bijvoorbeeld aan het vervangen van tegels door groen, een composthoop, een insectenhotel, klimplanten, plantenbakken of een regenton. Om je tuin zo waardevol mogelijk te maken voor insecten, wordt het gebruik van inheemse beplanting aangeraden.

De challenge loopt van 10 juni 2020 tot 17 juni 2020. Wil jij graag een duurzame prijs in de wacht slepen? Doe dan mee met de #mijn2040challenge. Kijk hier voor de deelname eisen en meer informatie