coronaodnersteuning

wonen-en-leefomgeving.jpg

Nieuws

Leadax uit Wapenveld heeft in samenwerking met onder andere Cleantech Regio een werkbezoek afgelegd aan Brussel. Dit om gesprekken te voeren met Europarlementariërs en de Europese Commissie. De gesprekken vonden plaats in het kader van de Green Deal.

Hierin heeft de Europese Unie de beleidskaders vastgesteld om in 2050 het eerste klimaatneutrale continent van de wereld te worden.

Circulaire dakbedekking

Leadax heeft onder andere een circulaire loodvervanger ontworpen dat 31 procent minder schadelijk is voor mens en milieu dan traditioneel lood in de bouw. Daarnaast komen zij dit jaar met circulaire dakbedekking op de markt die 80% groener is dan de huidige meest groene dakbedekking in de wereld volgens de laatste onderzoeken. In gesprekken met onder andere Europarlementariërs Mohammed Chahim (PVDA) en Tom Berendsen (CDA) werd gesproken over mogelijkheden om circulaire criteria in te bedden in Europese wetgeving voor de bouwsector.

Innovaties bouwsector

Leadax rekende voor dat het gebruik van de circulaire dakbedekking in plaats van alternatieven in een land als Duitsland de CO2 uitstoot compenseert van circa 250.000 Europeanen op jaarbasis, ook op basis van de voorlopige onderzoeken. Volgens Chahim is de uitrol van dergelijke innovaties in grote vervuilende sectors als de bouw nodig om echte impact te hebben, en te kunnen voldoen aan de ambitieuze doelstellingen van de EU. Er werd ook gesproken met Anthony Agotha, die in het kabinet van vicepresident van de Europese Commissie Frans Timmermans werkt. Agotha was onder de indruk van de mogelijke impact van de loodvervanger en de platte dakbedekking.

Green Deal biedt mogelijkheden

De dagen werden afgesloten met een gesprek met Ronald van Roeden bij de Ambassadeursconferentie, die als plaatsvervangend permanente vertegenwoordiger van Nederland aan de EU onder andere belast is met milieuwetgeving. Als vervolg hierop gaat Van Roeden begin maart de fabriek van Leadax in Wapenveld bezoeken. Uit alle gesprekken bleek dat de Green Deal een goede mogelijkheid biedt om samen met de Europese Unie naar oplossingen te zoeken om de ambitieuze doelstellingen te behalen. Voor Leadax was het werkbezoek een geslaagde trip, waarin niet alleen nieuwe contacten zijn opgedaan, maar concreet in gesprek is gegaan over mogelijkheden om de bouwsector te vergroenen. De komende periode gaat de Europese Commissie aan de slag met de uitwerkingen van alle doelstellingen en in samenwerking met de Cleantech Regio zal Leadax daar nauw bij betrokken blijven.

Aanmelden nieuwsbrief

Over Cleantech Regio