Waterstof

Anders koken, anders verwarmen: Nederland wil uiterlijk in 2050 CO2-neutraal zijn. Dat betekent onder meer dat aardgas moet wordt vervangen door alternatieve warmtebronnen.  Waterstof bijvoorbeeld. 

In de Cleantech Regio zijn talloze projecten rondom energietransitie en waterstof in het bijzonder. Recent werd nog een bijeenkomst over waterstof geïnitieerd voor grootzakelijke gebruikers met als doel: kennis uitwisselen over waterstof en kansen voor industrieel gebruik onderzoeken.

Wijk van de toekomst

Ook bij de de vier Wijken van de Toekomst in Apeldoorn gaat waterstof mogelijk een rol spelen. Het programma Wijk van de Toekomst van het Gelders Energieakkoord richt zich op een hoofdthema van de energietransitie in de gebouwde omgeving: stapsgwijs van het aardgas af. In Apeldoorn anticiperen vier wijken/dorpen hierop en zij maken zich klaar voor de toekomst. 

Lochem proeftuin

De woonwijk Berkeloord in Lochem gaat dienen als proeftuin voor waterstof. Eind 2020 moeten zo’n 10 tot 20 woningen hier een Remeha-waterstofketel krijgen. 'De kans is groot dat het doorgaat. Er moet op technisch, juridisch en organisatorisch vlak nog een aantal zaken worden onderzocht, maar we voorzien geen onoverkomelijke uitdagingen,' zegt Marloes de Vink, woordvoerder van netwerkbedrijf Alliander op installatie.nl. Het initiatief is ontstaan bij de Belangenvereniging Beschermd Stadsgezicht Berkeloord (BBSB). Liander heeft het mede opgepakt in samenwerking met LochemEnergie, Remeha en de bewoners vereniging Berkeloord.

Primeur voor Lochem

Berkeloord is de eerste wijk in Nederland waar praktijkproeven worden gehouden. De proef moet uitwijzen hoe het gebruik van waterstof voor verwarmen in de praktijk werkt. Het is nog niet helemaal duidelijk waar de waterstof vandaan gaat komen. De Vink: 'Op dit moment bekijken we meerdere scenario’s. Eén optie is het lokaal produceren van waterstof in de gemeente Lochem, een andere optie is het invoeren van waterstof dat elders is geproduceerd.'

Voordelen van waterstof

Een groot voordeel van waterstof is dat het via het bestaande aardgasnet kan worden getransporteerd en dat er al cv-ketels zijn die erop werken. Bovendien hoeven woningen niet per se geïsoleerd te worden om goed te kunnen functioneren met waterstof. In principe nemen de waterstofketels de functie van de gewone aardgasketel een op een over. De pilot duurt vijf jaar. 

Opties waterstofhub Zutphen onderzocht

Ook in Zutphen zijn de kansen voor waterstof in kaart gebracht. Hoe produceren, transporteren en benutten we waterstof in de historische binnenstad van Zutphen? Ingenieursbureau Witteveen+Bos ondersteunde de uitvoering van een haalbaarheidsonderzoek van Waterstof Magazine en valideerde berekeningen voor een subsidieaanvraag bij provincie Gelderland. Hoe kunnen we historische hofjes in de stad verwarmen met behulp van waterstof? Hoe kan waterstof in de toekomst getransporteerd worden via ons bestaande aardgasnetwerk? Naar al deze vraagstukken is onderzoek gedaan, met een bijdrage van de Cleantech Regio.

Meer duurzame initiatieven

Wil je weten welke duurzame initiatieven er in de regio nog meer in uitvoering zijn? Kijk dan op het portfolio duurzame initiatieven