De zonnebloemenlinten langs maisakkers in de gemeente Lochem, zijn drukbezocht door insecten, vlinders en vogels. Het gaat soms zelfs om bedreigde vogelsoorten, zoals de Geelgors. Dat blijkt uit de tellingen die dit jaar gedaan zijn.

De zonnebloemenlinten zijn mooi om te zien, maar het voornaamste doel is het vergroten van de biodiversiteit. De tellingen die dit jaar zijn gedaan, laten zien dat er inderdaad meer vogels en insecten te vinden zijn. Tellers maakten drie rondes langs veertig plekken in de periode begin juli tot eind augustus. 

Veel dagvlinders

'Ik was blij verrast dat ik elf verschillende soorten dagvlinders tegenkwam', zegt ecoloog Bert Haamberg van landschapsadviesbureau Eelerwoude. 'Daarnaast waren er soms bedreigde vogelsoorten te zien, zoals de kneu, de geelgors en de ringmus. De kansen voor vogels en insecten worden groter, als de bloemenlinten in najaar en winter blijven staan.' Boeren die de linten laten staan in de winter, krijgen volgend jaar een hogere vergoeding per meter.

Boeren maken het verschil

Henk van Zeijts, wethouder milieu, is blij met de resultaten. 'Dit project helpt om het aantal dier- en plantsoorten binnen de gemeente omhoog te brengen. Met de zonnebloemlinten laten onze boeren zien, hoe zij op een waardevolle manier verschil kunnen maken.'

Help met zaaien

Voor het komende jaar vraagt organisator van de zonnebloemlinten ’t Onderholt, aan mensen om meters zonnebloemlint te kopen. Bijdragen kan vanaf 1,10 euro per meter.  Wethouder Bert Groot Wesseldijk doneerde met collega Van Zeijts de eerste 100 meter. Groot Wesseldijk: 'Het mooie is, dat dit project niet achter een bureau is bedacht, maar vanuit de boeren zelf komt. Je ziet dat het gedragen wordt en zich in korte tijd heeft kunnen ontwikkelen tot een project met landelijke uitstraling.'  Kijk op www.zonnebloemlint.nl.  Het volledige biodiversiteitsrapport is te vinden op www.lochem.nl.