Nooit meer treinvertragingen, stroomstoringen of uitval van productiemachines? Dankzij de PrimaVera-subsidie van 5 miljoen dat het Saxion-lectoraat Ambient Intelligence recent kreeg, is een grote stap gezet naar dit doel.

PrimaVera staat voor ‘Predictive maintenance for Very effective asset management’. Een team onderzoekers onder leiding van UT-hoogleraar Marielle Stoelinga ontving van wetenschapsfinancierder NWO vijf miljoen euro voor dit project waaraan naast Saxion een groot aantal partijen deelnemen. Met predictive maintenance, of just-in-time maintenance (onderhoud net voordat een systeem kapot gaat), kan de betrouwbaarheid van infrastructuur en productiemiddelen omhoog en de kosten van onderhoud omlaag.

Smart industry

Hoe voorspel je wanneer die ene machine in je fabriek gaat uitvallen? Hoe plan je zo precies mogelijk het onderhoud aan bruggen en viaducten? Het sleutelwoord daarbij is data. Lector en betrokkene Wouter Teeuw van Saxion: “In alle vakgebieden zal het steeds meer draaien om het verzamelen, analyseren en terugkoppelen van data. Ons lectoraat stuurt verschillende onderzoeksprojecten aan rond data in de smart industry,” vertelt hij. “In het PrimaVera-programma, waarin we samenwerken met bedrijven, overheidsinstellingen en een aantal universiteiten, trekken we deze lijn door.”

Brug over Twentekanaal

“In de industrie ben je uiteindelijk niet geïnteresseerd in de trillingen, frequenties of temperatuur van een machine, maar wil je voorkomen dat hij gaat uitvallen. We verzamelen onze data met sensoren, analyseren wat er gebeurt en koppelen de uitkomsten weer terug. Een voorbeeld is ons project ‘Kunstwerk in Control’. De brug over het Twentekanaal is smal en niet gebouwd voor de huidige hoeveelheid verkeer die er overheen moet. Bij het meten van trillingen verzamel je data over zo’n brug. Als je die visualiseert, krijg je grip op wat er nodig is voor onderhoud of bij vervanging. Eigenlijk wil je gewoon met een Google Glass of een Hololens naar zo’n brug kijken. Je zet ambient intelligence in om het onzichtbare zichtbaar te maken.”