Steeds meer organisaties worden slachtoffer van cyberincidenten zoals ransomware aanvallen, hacking en phishing. Hoe zorg je dat jouw organisatie zich voldoende beschermd? Want de ontwikkelingen gaan zo snel dat je al gauw achter de feiten aanloopt.
Daarbij is het eigenlijk niet meer de vraag óf maar wannéér je als organisatie slachtoffer wordt. Om de cyberweerbaarheid te verbeteren is het belangrijk te leren van incidentevaluaties van andere organisaties. Wat is de rode draad uit deze evaluaties? En wat kan jouw organisatie hiervan leren? Als een hack plaatsvindt is meestal de eerste vraag: hoe kon dit gebeuren? Cyberincidenten hebben technische, menselijke én organisatorische oorzaken. ICT-ers gaan op zoek naar de technische fout, en vaak wordt gekeken naar de mens als ‘zwakste schakel’. Mensen maken inderdaad fouten, maar belangrijker is de vraag waar komt dat door? Hebben ze voldoende kennis van de risico’s van digitaal werken? Had het voorkomen kunnen worden door meer training of (betere) communicatie? Organisatorische factoren blijken vaak belangrijk te zijn bij het voorkomen van cyberincidenten. Dit is slechts één van de conclusies uit het onderzoek van Bruno Verweijen, die hij maandag 21 november deelt.
De impact van een hack
Naast de onderzoeksresultaten, ook aandacht voor de praktijk. Wat gebeurt er als je te maken krijgt met een cyberaanval? Dit overkwam de gemeente Lochem en Universiteit Maastricht. Zij delen hun verhaal en eigen lessen en gaan met de aanwezigen in gesprek.
Programma
Presentatie onderzoeksresultaten Bruno Verweijen
De praktijk: ervaringsdeskundigen vertellen hun verhaal en de lessen die zij leerden
Interactief gesprek met de sprekers en de mogelijkheid tot het stellen van vragen
Netwerkbijeenkomst met hapje en drankje
Over de sprekers
Praktische informatie