In de Cleantech Regio draait sinds 2017 het Regionaal Energieloket Stedendriehoek. Coördinator Berry Prins ziet de bezoekersaantallen groeien.

Wie zijn woning wil verduurzamen, kan sinds 2017 terecht bij het (online) Regionaal energieloket Stedendriehoek. Steeds meer inwoners van de Cleantech Regio vinden hun weg hier naartoe, vertelt coördinator Berry Prins.

Handig: informatie dichtbij

Berry Prins: “In het eerste kwartaal van 2018 had het Regionaalenergieloket ruim 3 duizend unieke bezoekers.” Ter vergelijking: in 2017 waren dat er over het gehele jaar 7 duizend. Elke gemeente heeft binnen het Regionaal Energieloket een eigen pagina, dus je vindt als inwoner alle informatie dichtbij. Dat werkt, merkt Berry. “Wil je bijvoorbeeld een offerte voor zonnepanelen, dan verwijzen wij je naar de installateur of energiecoöperatie in je eigen woonplaats of regio. Steeds meer lokale bedrijven haken aan bij ons loket. Een ander voordeel: informatie is altijd actueel, bijvoorbeeld over de nieuwste subsidiemogelijkheden. “Wij bieden onafhankelijke, objectieve informatie en brengen je ook in contact met energiecoaches. Die spreken graag met je af om tips te geven.”

Mensen komen in beweging

Opvallend is dat als een gemeente een ‘energieactiviteit’ organiseert voor bewoners, de loketbezoeken daarna enorm toenemen. Zo leverde een voorlichtingsactie door gemeente Epe onlangs negenhonderd offerteaanvragen op. In Voorst konden de energiecoaches de piek in aanvragen niet aan en kregen tijdelijk hulp van andere energiecoaches uit de Cleantech Regio.

“Mooi om te zien. We hebben een groot netwerk aan vrijwilligers die ook elkaar ondersteunen. Door als Regionaal Energieloket, coaches, gemeentes en energiecoöperaties sámen aandacht te vragen voor verduurzaming, komen mensen in beweging. De komende tijd breiden we onze informatievoorziening uit en gaan inwoners ook vertellen hoe je aardgasloos kunt wonen. Dat is in de praktijk eenvoudiger dan je denkt. Je kunt er stap voor stap in je eigen tempo naartoe werken en wij helpen je daarbij.”


Het Regionaalenergieloket Stedendriehoek komt voort uit de Regionale Alliantie Stedendriehoek, een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen. Deventer heeft een eigen energieloket en onderzoekt nu of aansluiting bij het Regionaalenergieloket wenselijk is. Ook Heerde doet dit nu.

Bekijk ook deze video van hoe het Regionaal Energieloket werkt.